Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyqvist – en svensk skurk i drömfabriken

/
  • Michael Nyqvist ger filmvärlden en riktigt skurkaktig svensk i Mission Impossible – ghost protocol.

I nya ”Mission Impossiblel”-filmen bjuder Michael Nyqvist hela världen på en galen svensk storskurk.

Annons

– Det är rätt kul, nu har vi verkligen förändrat bilden av Sverige, först med ”Millennium” och ”Snabba cash” och så denne psykopat, säger Michael Nyqvist.

Michael Nyqvist sitter nedsjunken i en soffa på ett lyxhotell i centrala Stockholm. Hans amerikanska pressagent klockar intervjutiden på minuten och utanför sviten vittnar halvfulla tallrikar om en lång dag. Schemat har varit hektiskt, dagen innan var han i Oslo, innan dess i Helsingfors och New York. Anledningen är förstås de galapremiärer som just nu rullas ut i vår del av världen för storfilmen med Tom Cruise. Och Michael Nyqvist.

– Ja, vi är ju nummer ett i hela världen just nu, det är helt otroligt. Det var verkligen glada miner i New York på premiären när vi samlades igen hela gänget, säger Michael Nyqvist och tar en klunk mineralvatten.

I höstas, när han var på blixtbesök hemma i Sverige, berättade han om hur skönt det kändes att kunna börja på ny kula i USA vid fyllda 50, och bli erbjuden utmanande actionroller som han aldrig trodde att han skulle få spela. Han behövde komma bort från Sverige ett tag och se på sig själv och omgivningen från ett nytt perspektiv.

– Nu känns det bra, det halvåret som jag bodde i New York var skitkul. Jag kände mig lite bortskämd här hemma och behövde kasta mig ut. Jag har fått lite olika erbjudanden och vill fortsätta att jobba överallt, göra ”klappa ihop och vara ledsen i köket”-filmer och ”hoppa och skutta runt”-filmer, säger Michael Nyqvist och pekar menande mot den enorma ”Mission Impossible”-affisch som täcker hotellrummets ena vägg.

”Hoppa och skutta” kan man kalla det, annars är väl avancerad action mer rättvisande för de utmanande scener som Michael Nyqvist är med i. Han gjorde många stunts själv. Träningen var stenhård och visst var han rädd ibland.

– Men Tom gör alla sina stunts själv, så det var bara att bita ihop. Men hade du frågat mig för två och ett halvt år sedan hade jag aldrig kunnat koppla ihop mig med det här. Jag kom från dramavärlden. Actionstunts, det är sådant som andra gör.

Tack vare Michael Nyqvist har nu filmhistorien begåvats med en spritt språngande galen svensk filmskurk, Kurt Hendricks.

– Kurtan ja. Han kom från ett neutralt land från början och när jag sade att Sverige är neutralt så körde vi på det. Brad (Bird, regissören) tyckte att det lät så roligt när jag pratade svenska så han bad mig göra det i några scener. Det är rätt kul, nu har vi verkligen förändrat bilden av Sverige, först med ”Millennium” och ”Snabba cash” och så denne psykopat.

Kan det bli mer Hollywood-maffigt än så här?

– Nej, det vete sjutton. Jag blev väldigt imponerad av hur alla, varenda avdelning gav järnet. Det är så klart en resursfråga, det går inte att jämföra med Sverige men det finns ett jävla allvar för vad man gör. I en portfölj jag hade låg det anteckningar och dagböcker som ”tillhörde” Kurt och portföljen öppnades aldrig ens. Men jag kände att det var viktigt att inte bli en stereotyp, att hela tiden vara sann mot mig själv.

Du måste ha varit nervös första dagen?

– Jo, lite. Alla viskade när de kom i närheten. Det var av vördnad för att jag skulle få vara fokuserad förstod jag senare men först trodde jag att de tyckte jag var konstig.

Vad är ditt bästa minne?

– Att prata med Tom, vi hade verkligen trevligt, han är smart och filmintresserad. Men jag minns också särskilt en dag då vi filmade i Vancouver, det var två grader. Där stod 800 statister i saris och plötsligt var vi i Indien. Det var magiskt, verkligen drömfabriken.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons