Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt, fräscht och visuellt koncept

/
  • Humpty Dumpty, Kitty Mjuktass och Mästerkatten. De försöker få tag på ett antal guldägg.

Eftersom Shrek började kännas tröttkörd var det enda rätta att ge scentjuven Mästerkatten en egen film i stället för att tröska vidare med träsktrollet.

Annons

För sanningen å säga tedde sig fjärde kapitlet i raden som spiken i kistan på en ansträngd story där det gulliga familjeorienterade slutet var påfrestande övertydligt och på något sätt raka motsatsen till vad filmerna stod för från början.

Med ”Mästerkatten” ges dock konceptet en ny fräsch och visuellt läcker spin offstart där vi slipper den grönhyade vännens trista medelålderskris samtidigt som det frejdiga äventyret med glimten i ögat sätts i centrum.

Långt innan Mästerkatten var en del av Shreks universum hamnade han som liten kattunge på trappsteget till ett barnhem i den lilla byn San Ricardo. Där växer han upp sida vid sida med ägget Humpty Dumpty, som med tiden blev hans bäste vän. Som vuxna är de tidigare så såta kamraterna mindre vänskapliga efter ett svek i ungdomsåren. Fast tro det eller ej, nu måste detta udda par samarbeta igen.

Måltavlan är de ökända Jack och Jill eller rättare sagt de tre magiska bönor som är i deras besittning, vilka i slutänden kan hjälpa den efterlyste Mästerkatten att rentvå sitt namn.

Som väntat leks det i ”Mästerkatten” mycket med (sago)konventionerna och de karaktärer man valt att uppdatera, och det är överlag både roligt och inspirerat. Skämten träffar i alla fall i de allra flesta fall målet, mycket är fyndigare än förväntat. Sedan lär väl många av skämten gå de minsta förbi medan vuxna förmodligen kommer att skratta gott åt sådant som den snygga dansduellen eller saloonscenen där den skojiga konfrontationen doftade spaghettiwestern lång väg.

Sedan är det väldigt lätt att rent allmänt uppskatta Mästerkatten som karaktär. Han har ju trots allt det mesta. För inte nog med att han är en vig atletisk äventyrare, oemotståndlig charmör, han är en mjölklapare med hedern och moralen i högsätet och hatten käckt på svaj också. Och mer än så kan man väl inte önska sig av en hjälte som bär modet direkt på pälsen?

Eftersom Shrek började kännas tröttkörd var det enda rätta att ge scentjuven Mästerkatten en egen film i stället för att tröska vidare med träsktrollet.

Mer läsning

Annons