Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oinspirerade stjärnor i Garry Marshalls repris

/
  • Ashton Kutcher och Lea Michele spelar ett av kärleksparen i ”New Year’s Eve”. De möts i en trasig hiss men hamnar så småningom på Times Square.

Åldermannen och ”Pretty Woman”-regissören Garry Marshall kopierar sig själv till punkt och pricka.

Annons

Eländes elände, tycker alla de som hyser antipatier för hans knappt två år gamla ”Valentine’s Day”, en slags ”Crash/Short Cuts” för romantiker överallt. Själv hävdar jag bestämt att denna hyllning till alla hjärtans dag är bättre än sitt rykte trots sina uppenbara brister. Hjärtat i berättelserna värmer även om den sockeröverkänslige för all del är garanterad en överdos.

Fast när nu Marshall upprepar receptet och låter handlingen kretsa kring en rad till synes vitt skilda individer på nyårsaftonen flyter det inte alls lika bra, och problemet är inte i första hand att smöret rinner ofta och tidvis mycket, utan att helheten är väl fragmentarisk och på tok för splittrad. Samma sak skulle kunna sägas om föregångaren, men när de röda trådarna väl ska bindas ihop är stressen och vissa nödlösningar betydligt mer uppenbara trots nästan två timmars speltid.

Det hade med andra ord varit klokt om manusförfattarinnan Katherine Fugate skippat några av filmens berättelser. Historien om de två paren på BB som vill välkomna sitt nya underverk först till världen på det nya året i hopp om att vinna en summa pengar ter sig till exempel mest bara tramsig.

Å andra sidan lyser den om en tröttkörd kvinna som får hjälp med att förverkliga sin att göra lista, liksom storyn om en döende ångerfull skitstövel med en önskan att uppleva nedräkningen på Times Square en sista gång. I dessa episoder ger  Robert DeNiro respektive Michelle Pfeiffer välbehövlig substans till sina roller i en film där flera stjärnor annars ägnar sig åt antingen oinspirerat eller halvkasst agerande. 

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons