Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omskakande jakt på bin Ladin

/
  • Fares Fares. Har en viktig biroll i filmen om jakten på bin Laden. Foto: Scanpix
  • Kathryn Bigelows ”Zero Dark Thirty” har i kväll. Filmtiteln kommer av kodordet för räden mot Usamas gömställe, som skedde en halvtimme efter midnatt. Foto: Scanpix

Den är lika hyllad som kontroversiell och har skakat såväl Washington som Hollywood. I kväll har Oscarsfavoriten ”Zero Dark Thirty” Sverige-premiär.

– Vi hade ingen politisk agenda, säger regissören Kathryn Bigelow.

Annons

Den 2 maj har det gått två år sedan Usama bin Ladin dödades i sitt gömställe i Abbottabad, Pakistan, under en CIA-ledd operation. ”Zero Dark Thirty” handlar om den tio år långa jakten som ledde fram till den natten. Själv minns regissören Kathryn Bigelow precis var hon befann sig när hon fick veta att USA:s fiende nummer ett var död.

– Jag satt faktiskt och jobbade på manuset till en annan film om jakten på Usama bin Ladin med manusförfattaren Mark Boal. Det var ett väldigt emotionellt ögonblick. Vi var båda väldigt rörda av händelsen, samtidigt som vi insåg att vi skulle bli tvungna att göra en del ändringar i projektet vi höll på med, säger hon med ett snett leende när TT Spektra träffar henne i New York.

Filmen var inte ens färdig när den väckte politiskt rabalder i USA. Den uppgavs stödja president Obama inför höstens val och filmskaparna anklagades för att ha tagit del av hemligstämplat material, något Katheryn Bigelow bestämt förnekar.

– Vi hade ingen politisk agenda. Det var väldigt viktigt för oss, säger hon.

Sedan premiären har filmen även kritiserats för att glorifiera tortyr. Tunga Hollywoodnamn som Martin Sheen och Ed Asner har uppmanat Oscarsjuryn till bojkott, men Kathryn Bigelow menar att filmen bara berättar sanningen såsom hon känner den. Manusförfattaren Mark Boal ägnade månader åt att research.

– Som alla anständiga reportrar har jag använt mig av minst dubbla källor. Vi ville berätta en bra historia som förhoppningsvis fångar den här tidsperioden och som förhoppningsvis håller om tio år. Men vi har tagit en tio år lång underrättelsejakt och kokat ner den till drygt två timmar. Jag önskar att jag kunde vara mer konkret än så, men vi har att göra med otroligt hemlighetsfulla underrättelsetjänster och historien grävs fortfarande fram, säger han

I den verklighetsbaserade filmens centrum står Maya, spelad av Jessica Chastain, som med en närmast febrig energi leder jakten. Maya finns på riktigt och jobbar fortfarande inom CIA, precis som flera av de andra karaktärerna. Inför Oscarsgalan den 24 februari är filmen storfavorit med chans på fem statyetter, men Katherine Bigelow blev snuvad på nomineringen. För tre år sedan var hon den första kvinnliga regissören någonsin att prisas på galan, då för Irakkrigsfilmen ”The Hurt Locker”. Men själv skulle hon gärna droppa epitetet ”kvinnlig” före yrkestiteln.

– Jag längtar efter den dagen. Å andra sidan, om det jag gör banar väg för någon annan så är jag väldigt nöjd och väldigt hedrad, säger hon.

Vad driver dig att göra den här sortens filmer?

– Jag måste säga samarbetet med Mark. Jag blev väldigt rörd över ”The Hurt Locker” aktualitet och det faktum att den handlade om något som fortfarande pågick. Den var förbunden med kulturen och den värld vi lever i och det är samma sak med ”Zero Dark Thirty”.

Mer läsning

Annons