Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onekligen en klassisk gangsterfilm

/
  • ”Lawless” skildrar fotfolket under förbudstiden i USA. Här Jason Clarke, Shia LaBeouf och Tom Hardy.

Annons

För alla som längtat efter en gangsterfilm från den tid då skurkarna klädde sig i välskräddade kostymer, puffrorna oftast var av den redigt stora sorten och alkoholen olagligen flödade i floder är väntan nu över. ”Lawless” är nämligen svaret på dessa böner. Fast den som hoppas på en glassigt putsad skildring får se sig om efter något annat. Det här är en kargt dammig och brutal skildring som samtidigt lyckas vara tilltalande på ett opretentiöst vackert sätt. 

Det råder förbudstid i depressionens USA. I en landsortshåla i Virginia driver de tre bröderna Bondurant en lönsam distributionsverksamhet av alkoholhaltiga drycker. Dessvärre hotas deras aktiviteter både av en stenhård storgangster och en närmast besatt specialagent från storstaden som vill stänga ner trions olagligheter till varje pris. Att livet kommer att kompliceras och våldsamheterna eskalera är således givet. Frågan är bara vem som kommer ur det hela med livhanken i behåll när allt är sagt och gjort.

Upplägget doftar som synes onekligen klassisk gangsterfilm lång väg, men så har också manusförfattande rockmusikern Nick Cave och regisserande parhästen John Hillcoat följt samma recept som när de skapade den starka västernfilmen ”The Proposition” häromåret. Precis som detta samarbete präglas nämligen ”Lawless” av en rik väderbiten atmosfär, starka stämningar och ett obehagligt kompromisslöst våld, som lär få den känslige att bli opasslig.

Peter Eliasson    

Mer läsning

Annons