Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oscarsaktuelle Payne till Göteborg

/

Med fem Oscarsnomineringar i bagaget kommer regissören Alexander Payne till filmfestivalen i Göteborg. Hans film ”The Descendants” smygöppnar festivalen på torsdagskvällen.

Annons

Under onsdagen släppte Oscarsakademien nomineringarna inför sin prestigeladdade gala nästa månad. Alexander Paynes ”The Descendants” nominerades i tunga klasser som bästa film, bästa regi och bästa skådespelare. Själv tror Payne att filmen vinner åtminstone en statyett.

– Jag tror George Clooney vinner skådespelarpriset. Han är bra i filmen och det är dags för honom nu, säger han till TT Spektra.

Handlingen i ”The Descendants”, som får Sverigepremiär på fredag, utspelas på Hawaii. Matt (Clooney) upplever sina värsta dagar någonsin. Hans hustru ligger döende efter en båtolycka. Matt upptäcker att han inte har någon egentlig kontakt med sina två tonårsdöttrar, som han nu måste ta hand om.

Som alltid hos Payne blandas allvar och humor. Svår balans? Det tänker regissören inte på.

– Jag separerar inte humor och tragedi när jag tänker på det. Jag vill att mina filmer ska ha den ton som innehåller båda. Det är precis som verkliga livet, säger han.

– Det där skapas i klipprummet. För ”The descendants” tillbringade jag nio månader i klipprummet. Jag filmar massor, inte minst när det gäller de scener där humor och sorg förenas. Jag filmar en mängd varianter, och sedan kalibrerar jag tonen i klipprummet.

Det Hawaii vi ser i filmen är till stor del vardags-Hawaii, inte turistbilden med hula hula-dansöser.

– Vädret ändrade sig konstant, det gick från sol till regn på nolltid. Och jag var väldigt glad över att det var så, de mörka skyarna fick fram en mörkare känsla i filmen. Och jag ville inte visa turist-Hawaii, jag ville visa Honolulu. Det är därför filmen börjar med ett montage av gatubilder från staden.

Att han nu, mitt i allt Oscarsbestyr, väljer att komma till Göteborgsfestivalen, är ett mycket medvetet beslut, och det fattades i princip redan förra våren.

– Jag tycker om Göteborg. Festivalen har backat mig från början, det här är fjärde gången jag visar en film här, och jag vill vara trogen mot de som har backat upp mig så länge. Jag ser fram mot det.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons