Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla August gläds åt segertåget

/
  • ”Svinalängornas” manusförfattare Lolita Ray, skådespelerskan Helen Mirren och Pernilla August. Foto: AP/Scanpix

Bäst i Norden. Svenska ”Svinalängorna” får Nordiska rådets filmpris. Därmed kan regidebuterande Pernilla August lägga ännu en prestigefull utnämning till samlingarna.

Annons

”Svinalängorna” blev under måndagen den åttonde filmen att motta Nordiska rådets filmpris.

Utnämningen tillkännagavs av juryns hedersordförande Helen Mirren på en presskonferens i Köpenhamn. Och den brittiska stjärnskådespelerskan var inte sen med att hylla den svenska filmen.

– Det var lätt att enas. Det här är en film som berörde oss alla på ett alldeles särskilt sätt, säger hon om juryns arbete.

”Svinalängorna” får priset för att den är en ”komplex film som träffar hårt, men som ändå är fylld av ljus. Filmen visar på verklig talang. Den får det som är svårt att se enkelt ut”, som delar av motiveringen lyder.

”Svinalängorna” hade premiär redan för ett år sedan och blev en omedelbar framgång när den för första gången visades under Kritikerveckan i Venedig. Sedan dess har den fått flera Guldbaggar, samt valts till Sveriges Oscarsbidrag.

Pernilla August, som inte hunnit börja planera nästa projekt, skrattar när hon tänker på filmens segertåg.

– Och när de ringde och berättade om det här, Nordiska rådets filmpris, jag bara ”va?!”, säger hon.

”Svinalängorna”, baserad på författaren Susanna Alakoskis roman med samma namn, berättar historien om den finska flickan Leena, spelad av Outi Mäenpää, och hennes svåra barndom med alkoholiserade föräldrar.

Men till skillnad från romanen utforskar filmen även Leenas liv som vuxen, då gestaltad av Noomi Rapace.

– Vi fick helt fria händer av Susanna Alakoski. Hon var så generös, och så smart, säger Pernilla August.

”Svinalängorna” vann Nordiska rådets filmpris i konkurrens med danska ”Sandheden om maend”, finska ”Hyvä poika”, isländska ”Brim” och norska ”Oslo 31 augusti”.

För Helen Mirren var mänsklighet ett gemensamt tema i filmerna. Perfektionen gjorde dock ”Svinalängorna” till nummer ett. Och inte minst, menade Mirren, dess sätt att även tala till en internationell publik.

Pernilla August berättar att många har berörts av filmen.

– Många som såg filmen kom fram och berättade att filmen handlade om deras liv. Det sade även Susanna Alakoski. Det är så många människor som delar de här erfarenheterna. Och det är så vackert att filmen når in till hjärtat hos folk.

Nordiska rådets filmpris har delats permanent varje år sedan 2005. Prissumman uppgår till 350 000 danska kronor, vilket motsvarar runt 415 000 svenska kronor.

Förra året gick priset till danska filmen ”Submarino” av Thomas Vinterberg.

Sara Haldert/TT Spektra

Arivd Jurjaks/TT Spektra

Mer läsning

Annons