Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbrandt vill ha mer av Hallström

/
  • Lasse Hallström och Mikael Persbrandt. De fann varandra under inspelningen av ”Hypnotisören”. Nu är frågan inte om, utan när, de ska jobba ihop igen.
  • Mikael Persbrandt spelar hypnotisören Erik Maria Bark, som får uppdraget att försöka hypnotisera en ung pojke (Jonatan Bökman) vars familj blivit brutalt slaktad.

Bioaktuella ”Hypnotisören” är inte bara Sveriges Oscarsbidrag och Lasse Hallströms återkomst till svensk film. Den är också början på en underbar vänskap.

Annons

– Det här har varit det mest lustfyllda filmarbete jag varit med om, säger Mikael Persbrandt.

– Åh, säg det där en gång till är du snäll, kameran går, det är bara att fortsätta, säger Lasse Hallström och vänder sig skrattande mot Mikael Persbrandt.

Stämningen dem emellan är avspänd och uppsluppen under den första av tre fullmatade pressdagar för ”Hypnotisören”, som går upp på bio den 28 september.

Filmen är visserligen redan att betrakta som en succé, den har sålts till över 30 länder och blev i förra veckan utvald som Sveriges Oscarsbidrag.

Men för de inblandade verkar det viktigt att poängtera att ”Hypnotisören” inte är en i mängden av all så kallad ”swedish crime”. I Lasse Hallströms händer har den bitvis blodiga handlingen från romanen fokuserats kring relationen mellan Mikael Persbrandts och Lena Olins rollfigurer. De spelar ett krisande äkta par, han är hypnotisören som blir indragen i ett våldsamt fall. Både Lasse Hallström och Mikael Persbrandt är rörande eniga om att beskriva thrillern som äkta och inspelningen som sällsynt rolig.

– Att träffa en regissör som Lasse, för de växer inte på träd, har varit helt fantastiskt. Jag reste mig upp efter lunchsalladen här förut, helt abrupt och sa ”jag vill jobba med dig igen Lasse, när gör vi det?”, och jag menar verkligen allvar med den frågan, säger Mikael Persbrandt.

Vad är det då som är så speciellt?

– Jag har gjort för mycket dålig jävla film, ah nu blev det en replik, jag menar att jag har gjort för mycket film för att fortsätta trampa i invanda hjulspår. Att då träffa en människa som ifrågasätter vad som är uttrycket för ”sorg” eller ”vrede”, som ställer allt på ända, det ger mig lust igen. När det förväntas att ”nu ska du vara arg”, då går jag hem, säger Mikael Persbrandt.

– Jag försöker hjälpa skådespelare att uttrycka något som är äkta, så att det känns som levande livet, det har varit ambitionen med allt mitt filmskapande och där har vi ett gemensamt intresse, förklarar Lasse Hallström.

Inför inspelningen fick Mikael Persbrandt, Lena Olin och Lasse Hallström testa att bli hypnotiserade.

– Det är ganska handfast om man ser förbi det som är lite spooky. Det känns ungefär som om man är i sitt hus och har besök, barn och så, och går in i ett rum för att vila. Du hör ju att de är där men du faller ner som i dvala. Jag fick sätta mig in i hur det fungerar, och jag tror på det, säger Mikael Persbrandt.

– Ja, jag med, numera, inflikar Lasse Hallström.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons