Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pixar spänner bågen för sin första kvinnliga hjälte

/
  • Äntligen en kvinnlig hjälte som får spänna bågen. ”Modig” har svensk biopremiär i kväll.
  • John Lasseter. Den legendariske Pixar-chefen är nöjd med att bolaget äntligen gjort en film med en kvinnlig hjälte i centrum.

Med äventyrsfilmen ”Modig ”har Pixar gjort sin första animerade film med en kvinnlig hjälte.

Annons

”Modig”, berättelsen om den tuffa prinsessan Merida, tillkom inte utan problem – mitt under arbetet med den sparkades manusförfattaren och regissören Brenda Chapman.

– Ibland måste man fatta obehagliga beslut. Det här var ett sådant, säger Pixar-bossen John Lasseter.

Orsaken till att Chapman fick kicken och ersattes med Mark Andrews (de står nu båda som regissörer) var enligt Lasseter ”kreativa skillnader”.

– Vi vill alltid berätta våra historier så bra som möjligt, och det fungerade inte. Vi var tvungna att göra några verkliga helomvändningar i berättandet, och då kunde hon inte vara kvar. Men det är sånt som händer.

Och resultatet blev ”Modig”, som utspelas i Skottland för mycket länge sedan.

– Det här är en hundraprocentig Pixar-film. Det är en saga, den handlar om en prinsessa, men den är motsatsen till alla andra filmer om prinsessor. Här finns ingen prins som väntar på att komma och rädda någon. Det är en saga, men det är en Pixar-saga. Och det är en saga som drivs framåt av karaktärerna, något som jag hoppas är gemensamt för alla våra filmer.

Prinsessan Merrida älskar bågskytte och att rida. När hennes pappa vill gifta bort henne, protesterar hon högljutt, och händelseutvecklingen leder bland annat till att Merridas mamma förvandlas till en björn och jagas ute i skogen.

– Eftersom jag alltid tyckt sagor så kände jag att det här kunde vara bra som Pixars första riktiga saga. Det är också vår första film med en kvinnlig huvudperson, och det var ett viktigt steg för mig.

Filmen har fått mycket beröm för sitt realistiska sätt att skildra det skotska landskapet, och för att alla talar skotska (i originalversionen görs rösterna av bland annat Kelly McDonald, Robbie Coltrane, Kevin McKidd och Emma Thompson, alla bördiga från Skottland.

– Folk sa till mig ”vi förstår inte vad de säger”. De ville att vi skulle ha amerikanska röster i stället, men vi sa nej.

Gunnar Rehlin/TT Rehlin

Mer läsning

Annons