Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisregn över Hanekes Amour

Precis som väntat var det den österrikiske regissören Michael Haneke som tog hem de största priserna när Europeiska filmakademin på lördagskvällen delade ut sina årliga priser.

Annons

Michael Hanekes Sverigeaktuella och hyllade drama ”Amour” vann priserna för bästa film, regi samt manliga och kvinnliga skådespelare på Europeiska filmakademins gala på Malta.

– Jag vet att det talas om chanser att vinna en Oscar också, men det där bryr jag mig inte om. Jag lyssnar inte på det, sade Haneke när TT Spektra möter honom efter prisutdelningen.

Att ”Amour” skulle bli kvällens stora segrare sågs innan utdelningen som självklart. Detta drama om ett ålder par vann Guldpalmen vid årets Cannesfestival och har därefter gjort ett segertåg över världen. Nu är den storfavorit på Oscarsgalan i kategorin bästa utländska film.

– Det skulle möjligtvis vara bra för nästa film, säger Haneke.

Sin vana trogen vill han inte avslöja någonting om vilka idéer han har inför kommande projekt. Han kom ensam till Malta, eftersom den ene huvudrollsinnehavaren, Jean-Louis Trintignant, befinner sig på teaterturné och den andra, Emmanuelle Riva, ligger på sjukhus.

Störst applåd blev det när Helen Mirren mottog priset för ”European Achievement in World Cinema”.

– Att jag skulle få en stående applåd kändes helt oväntat. Ett fantastiskt och underbart ögonblick. Jag skulle aldrig ha kunnat föreställa mig allt det som hänt mig under det senaste decenniet, berättade hon efteråt.

För svensk del var det Helena Danielsson som uppmärksammades, med priset för årets producent. Hon har bland annat producerat ”Svinalängorna”.

Förra året vann danska filmer fem priser - i år fick danskarna nöja sig med ett. Thomas Vinterberg och Tobias Lindholm vann priset för bästa manus för dramat ”Jakten”.

– Det är självklart trevligt, även om jag inte är så mycket för detta med att tävla i film, säger Vinterberg.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons