Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rafael Edholms hjärta slutade slå

/
  • ”Mörkt vatten” är Rafael Edholms nya thriller, där Sverrir Gudnason, Helena af Sandeberg och polske Andrzej Chyra spelar huvudrollerna.
  • Helena af Sandeberg och Sverrir Gudnason spelar ett par som åker ut i skärgården i ”Mörkt vatten”. Där råkar de på en polsk hantverkare som inte vill ge sig av.

Rafael Edholm är aktuell med thrillern ”Mörkt vatten”. Men i hans eget liv inträffade en riktig rysare som slår all fiktion.

Annons

– Jag var död i tio minuter, säger regissören.

I början av maj befann sig Rafael Edholm på tv-inspelningen av TV 3:s ”Superstar celeb” på Kanarieöarna. Plötsligt segnade han ihop och drabbades av hjärtstillestånd i tio minuter.

– Jag var död. Det känns makabert att säga men det hände och jag kan inte sitta här och låtsas som ingenting, säger Rafael Edholm och drar samtidigt ner tröjan och blottar området kring hjärtat.

Där sitter i dag en defibrillator i miniformat, som automatiskt ska ge hjärtat en elchock om hjärtrytmen rubbas.

– Så ser mitt liv ut nu.

Minns du något från

själva incidenten?

– Ja, jag minns allt, det som hände innan, ögonblicket då det hände och vad som hände efteråt.

Han upplevde inte själva ”döden” som läskig och såg inte heller något ljus eller en tunnel.

– Nej, det var bara mörkt och tyst och väldigt rofyllt. Det märkliga är att jag under ett och ett halvt års tid har skrivit på ett manus ihop med SF om en tjej som får problem med hjärtat och tvingas göra en transplantation. Filmen ska handla om huruvida hjärtat kan ha en själ, vad som är rationellt och irrationellt. Och så händer detta mig.

Några planer på att ta det lugnt verkar Rafael Edholm inte ha.

– Nej, jag är ganska extrem av mig. Det här är mitt liv och jag försöker förverkliga det jag vill under den tiden jag har. Om jag tror på något är jag ”all in”.

Den egenskapen kan ibland vara en nackdel. Som när han i närmare tre år hoppades få göra en film i Hollywood.

– Det är en komedi i ”Baksmällan”-stuk som jag har jobbat väldigt mycket med. Jag fick ett manus som jag tyckte om och så hamnade jag i oändliga möten och casting-förslag, träffade skådespelare i London och LA. Jag tackade nej till andra, kul uppdrag här i Sverige och gick på tomgång för att vara där.

Projektet står fortfarande som ”under utveckling” hos filmbolaget Allotria productions. Men Rafael Edholm har gått vidare.

Ur frustrationen föddes i stället idén till ”Mörkt vatten”, en relativt enkel film med tre skådespelare och ett hus, som Rafael Edholm har skrivit manus till med Björn Olsson och sin ex-fru Daga Lamy.

– Sedan är det ju aldrig enkelt att göra film i Sverige heller men det är på en helt annan nivå där borta.

Men kanske kan det bli aktuellt med en ny vända till USA ändå. Svenska thrillers går bra internationellt och Edholm drar upp telefonen och visar flera sms som vittnar om utländska remake-intressen.

– Det är så klart kul. Men nu är jag luttrad, ”show me the money”, ha.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons