Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapace hyllas efter slagsmål

/

Han yttrar inte ett ord i filmen – men Ola Rapace har ändå gjort mycket stort intryck på gänget bakom James Bondfilmen ”Skyfall”, som har premiär på Filmstaden natten mot fredag.

Annons

– Ola är stentuff och en fantastisk motståndare, säger Daniel Craig.

Rapace spelar en kallhamrad mördare som i den långa sekvensen innan förtexterna gör sitt bästa för att ta kål på agent 007. De jagar varandra med bil och med motorcykel och de slåss på taket på ett framrusande tåg. Daniel Craig talar målande om hur det var att slåss med svensken.

– Han är ju byggd som en tegelvägg. Går man in i honom gör man sig illa, säger Daniel Craig.

Ola Rapace ville göra alla sina stunts själv, och detta fick även Craig att göra mer stunts än han brukar.

– Det handlade om stolthet, säger regissören Sam Mendes och tillägger:

– Daniel kunde inte gärna skicka upp sin stuntman på tågtaket när han såg att det var Ola själv som stod däruppe. Så nu hade jag plötsligt två huvudrollsinnehavare som stod på taket till ett tåg som rusade fram i 70 kilometer i timmen.

”Skyfall” är den 23:e James Bondfilmen och kommer det år då den här filmserien fyller 50 år. Det är en film som på många sätt förnyar och förändrar serien, men som ändå håller fast vid traditionerna.

– Det finns regler, som vi måste följa. Vi får aldrig glömma att vi gör en James Bond-film, säger Daniel Craig.

– Samtidigt är det en berättelse om hur det gamla och det nya kolliderar. Numera sköter man spioneri på avstånd, med datorer och övervakning. Bond hör till den gamla skolan. Jag skulle aldrig vilja att han började syssla med datorer. Det skulle vara oerhört tråkigt.

Filmen låter också Bond besöka sitt förflutna – slutstriden äger rum i hans barndomshem långt uppe på de skotska hedarna. Det påminner om en blandning av ”Straw Dogs” och en våldsam ”Ensam hemma”, en liknelse som får Daniel Craig att brista ut i gapskratt.

– Menar du att jag skulle vara en sorts Macaulay fucking Culkin? Men jag håller med om att det är en originell slutstrid.

Detta är hans tredje Bondfilm, han har kontrakt på ytterligare två – ”om den här går bra”.

– Man får inte ha hybris, inte ta något för givet. Visst, recensionerna har varit mycket positiva, och det känns givetvis skönt. Men vi gör inte dom här filmerna för oss själva eller för er journalister, vi gör dom för publiken.

– Det finns en idé till en ny film och jag hoppas vi kan börja jobba med det manuset nästa år, säger han.

Några nyheter om vad som händer med en eventuell fortsättning på ”The Girl With The Dragon Tattoo” har han inte.

– Jag vet lika lite som du. Jag gör gärna en fortsättning, men vi har inte ens ett manus ännu.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons