Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapace tar klivet ut i den biologiska skräckens högsta liga

/
  • ”Prometheus”. Logan Marshall-Green, Noomi Rapace och Michael Fassbender, på jakt efter livets uppkomst.

Annons

Lisbeth Salander gjorde henne känd i Sverige.

Med ”Prometheus” tar Noomi Rapace ett astronomiskt kliv ut på en global scen.

– Det är surrealistiskt och jag känner mig extremt lyckligt lottad, säger hon.

Det finns några scener i ”Prometheus” som har potential att bli nästan lika kultförklarade som den gamla ”Alien”-klassikern då ett litet rymdmonster spränger sig ut ur John Hurts mage. Den här gången är det Noomi Rapace som blir hårt kroppsligt utsatt och tar klivet rakt in i den biologiska skräckens högsta liga.

Lugn, här följer inga spoilers. Utan att avslöja för mycket går det ändå att prata om de sekvenser som inte lämnade någon i publiken oberörd när den hett efterlängtade filmen pressvisades i London inför världspremiären.

– Ja, jag vet, de där scenerna är ruskiga. Vi filmade dem i en vecka och jag drömde så mycket mardrömmar. Jag berättade för Ridley att jag trodde att jag höll på att bli tokig och han svarade, ”bra, nu kör vi”. Men märkligt nog så hade vi kul när vi gjorde det. Det blir någon slags konstig galghumor, jag ligger där halvnaken, blodig och skriker och han frågar, ”hey dude, har du en tagning till i dig” och jag vrålar ”ja, jag har hundra till”, säger Noomi Rapace.

Kontrasten är total när hon för dagen sitter i en sval svit på ett lyxhotell och ger intervjuer. Under några dagar ska hon, regissören Ridley Scott och medskådespelarna Charlize Theron, Michael Fassbender, Guy Pearce och Logan Marshall-Green beta av press från hela världen, ha galapremiär och invänta recensioner och fansens reaktioner.

”Prometheus” är Ridley Scotts enormt hajpade återkomst till sci-fi, en genre som han kanske mer än någon annan nu levande filmskapare har format med mästerverken ”Blade runner” och ”Alien”.

Förväntningarna är enorma, dels på själva filmen, som inte är en regelrätt ”prequel” men som bär ett nära släktskap med ”Alien”, men också på dess stora stjärna Noomi Rapace.

Hon spelar forskaren Elisabeth Shaw, som tycker sig ha hittat bevis för hur livet på Jorden uppkom och lyckas få storföretaget Weyland industries att finansiera en rymdresa till en avlägsen planet för att finna svar. I vanlig ”Alien”-ordning visar det sig vara ett stort misstag att sätta fot på den främmande planeten.

Hon fick rollen när Ridley Scott sett henne i ”Män som hatar kvinnor”, efter ett första möte då han direkt insåg hennes potential.

– Det var så klart helt overkligt att träffa Ridley Scott. Men han bara tog min hand och berättade hur mycket han gillade filmen och så pratade vi om hur jag hade skapat Lisbeth. Jag behövde aldrig provfilma och han fick verkligen kämpa mot filmbolaget som undrade vad jag var för en okänd svenska, säger Noomi Rapace.

Hur ser du på din kommande världsberömmelse?

– Jag ser inte på det.

Vill du inte tänka på det?

– Jag vet inte. Jag vill inte se på mig själv utifrån och vill inte analysera. Jag läser aldrig om mig själv, det är bara störande moment i mitt jobb. För mig gör det inte så stor skillnad om jag är känd eller okänd i Sverige eller i hela världen. Jag gör samma sak och har samma dröm som tidigare.

Vad är det om du ska konkretisera?

– Att få vara skådespelerska. Jag älskar det. Jag måste alltid börja från noll med en ny roll och alltid erkänna att jag inte har någon aning. Det går aldrig att bli bra på det och det känns som att mitt liv kan aldrig ta slut då, det kan aldrig bli tråkigt.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons