Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga unga filmare på festival

/
  • Viktor Eriksson på Idka. Presenterade häromdagen filmfestivalens program.
  • I väntan på festivalen. Från vänster Elin Hjulström, som tävlar med ”Deserted Walk” i äldsta klassen, Nilima Dillner, som gjort ”Wall-e and the pumpkins” och dessutom ”Somnium” utom tävlan, och till höger konferencieren Amanda Lindström, som går på mediaprogrammet på Borgarskolan.Foto: Stefan Andersson
  • En bild ur ”Somnium”. En drygt 14 minuter lång kortfilm av Nilima Dillner.
  • En bild ur ”Deserted Walk”. Regissör och animatör är Elin Hjulström.

I dag får alla unga filmälskare i Gävleborg sitt lystmäte. Det är nämligen dags igen för Exit Filmfestival på Spegeln i Gävle.

Annons

Här visas och tävlar ny ung film producerad i länet med respektive filmskapare på plats.

Dessa och publiken får lyssna till föreläsare och mingla – och diskutera kring festivalens tema, nya 3 D-tekniken.

Exit är också den regionala uttagningen till Novemberfestivalen i Trollhättan 18-20 november.

– Aldrig tidigare har så många bidrag kommit in och för att få ihop tidsschemat har vi varit tvungna att plocka bort några stycken, säger Viktor Eriksson på IDKA (Institutet för digitala konstarter) som tagit över arrangörsrollen för festivalen.

Upplagt således för ännu en succé och det börjar redan klockan elva idag på förmiddagen med en så kallad pitchtävling följt av en rundvisning på IDKA Kulturkiosken. Förra året blev det snabbt fullsatt i salongen, ”så det är först till kvarn som gäller”, förklarar Viktor.

En av föreläsarna i eftermiddag är Geoff Boyle, filmare från England (inblandad i ”Enemy At The Gates”, ”Dark Country”, Wallanderfilmer med mera). En annan gästföreläsare är Stefan Seipel, professor vid Högskolan i Gävle. Han ska prata om ”hur människor uppfattar det tredimensionella rummet med stereoskopiskt seende och vad detta medför när vi försöker åstadkomma en rumslig upplevelse på en 2D filmduk eller bildskärm.”

Klockan 13 inleds filmvisningarna och just 13 filmer deltar i yngsta åldersklassen (16-19 år). Adam Selgeryd är flitigast med inte mindre än fem bidrag med bland andra titlarna ”Höst”, ”Eld” och ”Aldrig slutande sprutande flaskan”.

Andra passet kallas för ”Utblick” och här visas åtta filmer utom tävlan. Bland annat ”Jag är din stalker” av Viktor Claeson från Gävle, som blev SM-trea i Trollhättan förra året.

Filmpass 3 för äldsta klassen (20-26 år) gäller 16 filmer med titlar som exempelvis ”Snöängel”, ”Den kvarglömda gröten”, ”I Don’t Need To Fight Anymore” och ”På vita moln”.

Vid halv åtta-tiden på kvällen har juryn med Erika Norén, Malcolm Noble och Arsen Airapetian, bestämt sig för vilka tre filmer i respektive klasserna som ska stå på ”pallen”.

Och den blir det ”afterparty” fram till efter midnatt med både dicjockeys och livemusik.

Mer läsning

Annons