Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Relationer, vänskap, rädsla och sex

/

”No Strings Attached” är på intet sätt unik eller för den delen knappt överraskande.

Annons

Den följer den givna mallen för sådana här romantiska komedier noggrant. Å andra sidan har helheten en aura av både flyhänthet och gediget hantverk. Man får intrycket att veteranen Ivan Reitman haft ambitionen att göra något med ett visst djup för en någorlunda vuxen publik utan att för den sakens skull låta helheten bli ett trassligt relationsdrama rakt av.

Det handlar om vänskap, sex, relationer, rädslan för intimitet och att ta steget till att bli pojk- och flickvän. Emma och Adam har känt varandra flyktigt sedan de tidiga tonåren utan att ha utvecklat någon form av relation. Fast nu när båda med viss marginal passerat 25-årsdagen hamnar de oväntat i säng med varandra.

Förvirrande och konstigt, är den gemensamma reaktionen när den första upphetsningen lagt sig. Men Emma finner sig snabbt och föreslår ett strikt fysiskt förhållande utan jobbiga känslor som komplicerar tillvaron. Givetvis antar Adam erbjudandet, och det är då kärleken gradvis kommer in i bilden.

Ett lika positivt som vinnande drag med ”No Strings Attached” är att de vanligtvis så traditionsbundna könsrollerna ställts på huvudet. Här är det mannen som trånar och längtar efter stadga medan kvinnan helst vill slippa att binda sig. Sedan måste jag säga att Natalie Portman både är trovärdig och karismatisk i sin roll. Kutcher å sin sida har onekligen sina begränsningar, men han funkar numera. Grabben har börjat bli riktigt hyfsad på att göra sina ”schyssta killar” på sistone.

Sedan är det lätt att uppskatta det faktum att Reitman släppt loss frispråkigheten. Inte minst damerna och deras programenliga bögpolare talar friskt om sex och sånt, vilket kanske inte är helt överraskande med tanke på denne regissörs förflutna. Reitman är trots allt mannen bakom sådana vulgärklassiker som ”Klantskallarna” och ”Lumparkompisar”.

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons