Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romantiserat elände

/
  • Den unga Hushpuppy är huvudpersonen i  berättelsen ”Beasts Of The Southern Wild”.

Filmkritiker är ett speciellt släkte – riktiga romantiker. De – eller vi – sitter där i biomörkret och drömmer sig bort till olika världar.

Annons

Nu har de gjort det igen och en liten saga om en liten flicka och hennes pappa har blivit något av en symbol för människans överlevnad.

Det är ganska ofta som fattiga och förtryckta människor romantiseras på film som de enda äkta och lyckliga människorna.

Man måste vara långt från fattigdom och elände för att se något romantiskt med det.

Här har regissören (från New York) hittat på några fattiga som bor i ett översvämningsdrabbat område i närheten av New Orleans. Filmen gjordes strax efter översvämningskatastrofen i New Orleans och de fattiga lyckliga människorna där var inte så lyckliga längre om de överlevde.

Hushpuppy lever med sin pappa i ett skjul vid vattnet och de lever på fiske och de har några hönor och en gris. Hushpuppy lever nära naturen och lyssnar på alla levandes hjärtan, hur de pickar och dunkar i olika takt.

Varelser lever och låter på olika vis och slutligen är de något som vi äter. Det är livets realitet.

Världen hon lever i är ingen idyll och där lurar faror, först och främst är det vattnet som kan översvämma allt på grund av den globala uppvärmningen (och kanske också på människans försök att betvinga naturen med otillräckliga fördämningar).

Myndigheterna är ett annat hot eftersom de tycker att alla ska flytta från det översvämningshotade området.

Ingen av de marginaliserade och alkoholiserade människorna vill flytta. Naturligtvis, eftersom de då förlorar allt självbestämmande och interneras i idrottshallar.

Jag har svårt att förlika mig med romantiken, men tycker att lilla Hushpuppy är en alldeles fantastisk liten unge som räddar filmen att drunkna i ett sirapsträsk.

Hennes skrämmande pappa gör också en fin roll som lärare om livets realiteter.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons