Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörigt och lättviktigt

/
  • Babydoll (Emily Browning) fantiserar om att hon är fången på en bordell, där veteranen Vera Gorski (Carla Gugino) lär flickorna att dansa.

Annons

Jag antar att Zack Snyders formsvacka måste komma någon gång, och den kom nu. Fast förväntningarna på nya verket fanns där onekligen. Först postern och sedan trailern hade onekligen retat den del av fantasinerven som uppskattar B-filmstrash upphöjt till visuellt hårdslående popkonst. Dessutom; var det någon som skulle kunna förverkliga ett sådant projekt med glans var det väl mannen bakom oförglömligt häftiga bildfyrverkerier som ”300” och ”Watchmen”.

Men sorry, det här håller inte. Trots att jag så gärna ville att ”Sucker Punch” skulle vara bra levererar den inte godset. Som helhet ger det hela oftast intrycket av att vara en stilövning där likheterna med ett dataspel, om än ett väldigt läckert sådant blir besvärande. Det är som om Snyder gått tillbaka i utvecklingen, och bara vill bjuda på högljutt oväsen utan minsta (bak)tanke.

– Det är vi själva som har makten över våra drömmar, säger huvudpersonen Babydoll på ljudbandet tidigt i filmen, och det kan behövas eftersom hennes ondskefulle styvfar kastat in henne på mentalsjukhus i samband med att hon råkat vådaskjuta sin egen syster till döds.

Nu väntar till råga på allt lobotomering inom fem dagar. Såvida hon och fyra av hennes olyckssystrar inte lyckas fly innan dess det vill säga. En knorr i sammanhanget är att vägen till friheten går via Babydolls transliknande drömtillstånd som för våra hjältinnor till diverse världar där fem olika uppdrag ska genomföras.

På plats i fantasivärldarna får Znyder fullt utlopp för sin förkärlek för ogenerad vapenfetischism, ohejdat skjutande, levande döda soldater, monstruösa jättesamurajer och högklackat, nätstrumpor och andra måsteklädpersedlar på fightande tjejer som sparkar stjärt. Själv störs jag mest av att det hela blivit så rörigt och lättviktigt.

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons