Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saldana tillbaka – med tuff action

/

Hon slog igenom som lång, blå figur med svans. Nu är Zoe Saldana tillbaka – med stenhård action.

Annons

33-åringen hade den kvinnliga huvudrollen i ”Avatar”. Det blev hennes genombrott, men det var en roll som gjorde det omöjligt att se hur hon egentligen ser ut.

I actionfilmen ”Colombiana” är det annorlunda - där skjuter och kickar hon sig igenom en större samling slemma skurkar.

– Det här är en roll som visar vad jag kan. Det är underbart att få en roll där man kan visa upp sina färdigheter, säger hon.

”Colombiana” är en Luc Besson-producerad film om en ung flicka vars föräldrar mördas i ett knarkkrig. I vuxen ålder blir hon proffsmördare med siktet inställt på att en dag hitta och döda de som mördade föräldrarna.

Filmen ger Saldana många möjligheter att visa upp sina färdigheter när det gäller att slåss.

– Det är klart att jag blev skadad flera gånger. Det är annars bara män som slåss med män. Jag ville ha tuffa, hårda fightscener som visade hur en kvinna kan slåss, berättar hon.

– Hon rör sig som ett djur. Jag tycker att kvinnor som rör sig ofta har någonting kattlikt över sig. Det var kul att få vara med om att berätta den här historien sedd med en kvinnas ögon. Annars är det alltid berättat ur mannens synvinkel, och jag skulle aldrig ta en roll som kvinnan vars uppgift det är att stå och vinka farväl till mannen som ska ut på äventyr.

Zoe Saldana föddes i New York. När hon var sju år gammal flyttade familjen till Dominikanska republiken, där dottern lärde sig balett och andra sorters dans. Tio år senare flyttade familjen tillbaka till USA, och Zoe Saldana började intressera sig för skådespeleri. Hon debuterade i en liten roll i en tv-serie 1999, och fick därefter småroller i bland annat den första ”Pirates Of The Caribbean”-filmen. Den första uppmärksammade rollen var i JJ Abrams ”Star Trek”- och sedan kom ”Avatar”.

– Jag har alltid haft nytta av min dansförmåga, vilket medförde att jag i ”Avatar” fick göra nästan alla mina stunts själv. Jag tycker om att ha kontroll, och jag vill inte att publiken ska behöva betala för att se mitt ansikte och sedan någon annans kropp.

– Sedan ”Avatar” har mitt liv förändrats. Det var en film som verkligen påverkade människor över hela världen, och det har gjort att jag blivit uppmärksammad av filmskapare som jag beundrar.

På frågan om vad som händer med uppföljaren till ”Avatar” säger hon med ett skratt:

– Jim skriver på manuset. Och försök inte få mig berätta handlingen. Den fällan tänker jag inte ramla i.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons