Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salongskomedi med en djävulsk vridning

/

Roman Polanski behärskar många genrer; han har gjort skräckfilmer, psykologiska dramer, komedier och absurda kriminaldramer och nu har det kommit till en salongskomedi med en djävulsk vridning.

Annons

Han kan sina medmänniskor och kan putsa av dem all snygg fernissa och det gör han här med stor finess i sin senaste film.

Allt utspelas i familjen Longstreets vardagsrum, så detta kunde lika gärna vara en pjäs och spelas på en scen.

Två föräldrapar möts för att komma fram till vad man ska göra med sina söner. Den ena har slagit den andra i huvudet med en pinne och blod har flutit. Pojkarna är bara elva år så detta är bara ett möte mellan civiliserade föräldrar som är ense om hur man ska uppfostra barn och hur slagsmål bör förhindras. Det skulle man kunna tro, men mycket ska avslöjas under den dryga timme som filmen utspelas.

För att få verklig fart på ett samtal som det här krävs bra skådespelare och de är bra: Jodie Foster, Kate Winslet, John C Reilly och Christoph Waltz visar elegant hela avklädningen av den civiliserade människan. Ganska snart är grottmänniskan blottad.

Det börjar så bra med artigheter och en bjudpaj i all gästvänlighet men sen kommer glimtarna av fientlighet allt tätare. Den gemensamma synen på hur barn ska uppfostras är borta och framför allt är det viktigt att skydda den egna familjen. De är snart redo att hugga mot strupen.

Men inte bara mot den egna partnern. Gammalt groll kommer fram och manliga hjältar som Ivanhoe och John Wayne kommer fram och ställs mot Jane Fonda. Det är inte vackert.

Motvillig och argsint redan från början är Christoph Waltzs rollfigur och han är mest elakt underhållande. Han fick många priser som elegant och utstuderad nazist i Quentin Tarantinos ”Inglorious Basterds”. Här är han mest svinaktig. Den verkliga moraliska vattendelaren i detta drama är kanske en hamster vid namn Nibbles.

Underhållande och tänkvärt i all enkelhet.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons