Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sean Penn som avdankad rockare

/
  • Nazistjägaren. Sean Penn spelar den övervintrade rockaren Cheyenne som vill hämnas på sin fars fångvaktare-

Det har tagit sin tid, men jag gillar verkligen Sean Penn numera.

Annons

En karismatisk och karaktärsskicklig skådis i det mesta han gör. Så även här i en synnerligen central roll som möjligen passat Johnny Depp ännu bättre. Inte bara för den sistnämndes efternamn – för figuren, den gamla avdankade rockstjärnan Cheyenne är sannerligen en sorgsen, inåtvänd och självdestruktiv typ – utan för att det finns en kombination av trans och trams i hans utseende respektive agerande. Inte lika mycket humor som i många av Depps filmer, men likafullt melodramatiskt för att inte säga poetiskt. Regissören Paulo Sorrentino har verkligen lyckats i sitt uppsåt.

Cheyenne är ute för att medicinera sitt dåliga samvete, hämnas för den oerhörda förödmjukelse hans judiske far tvingades utstå i koncentrationslägret i Auschwitz under andra världskriget. Och samtidigt bota sin ångest för att han inte haft kontakt med fadern på 30 år. Rockkarriären har gått före liksom livet i Dublin med hustrun Jane, spelad av Frances McDormand.

Nu beväpnar han sig med värsta sortens handeldvapen och satsar allt på att leta efter sin pappas gamla plågoande, en SS-officer som gömmer sig under falskt namn. Det är en roadmovie på den amerikanska landsbygden med scener vi sett många gånger förr.

Hämnden blir ljuv, men kanske inte riktigt som vi förväntat oss. Det är en laddad film som berör och det är inte bara Sean Penns förtjänst. För övrigt är ”This Must Be The Place” en gammal hit med Talking Heads och visst, David Byrne har en lite roll i filmen.Stefan Andersson

Det är en roadmovie på den amerikanska landsbygden med scener vi sett många gånger förr.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons