Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segertåg för dansk film och ”The King’s Speech”

/

Storseger för dansk film – och inte ett enda pris till Sverige.

Annons

Det blev resultatet när Europeiska filmakademin delade ut sina priser på lördagskvällen. Lars von Triers ”Melancholia” valdes till bästa film, Susanne Bier blev bästa regissör för”Hämnden” och Mads Mikkelsen fick ett hederspris.

– Jag är otroligt glad för det här priset. Det betyder att det jag hittills gjort har blivit uppmärksammat, säger Mikkelsen till TT Spektra.

En tredjedel av årets nomineringar gick till danska filmer och filmare (dit får man också räkna Mikael Persbrandts nominering som bästa skådespelare, eftersom den var för Biers ”Hämnden”). Sverige hade tre nomineringar i kortfilmsklassen; Ruben Östlund för ”Händelser vid bank”, Hugo Lilja för ”Återfödelsen” och Lisa James Larsson för ”Små barn, stora ord” men kortfilmspriset vanns av Terry Gilliam för filmen ”The Wholly family”.

Årets utdelning av EFA:s pris var den 24:e i ordningen och i år var det alltså den danska filmen som dominerade, både när det gäller nomineringar och priser. Även om den brittiska ”The King’s Speech” vann flera priser, bland annat gick priset för bästa manliga skådespelare till Colin Firth, var det Sveriges sydliga grannland som syntes och hördes mest.

På efterfesten gick Susanne Bier stolt omkring med sin statyett. Och Mikael Persbrandt verkade inte speciellt nedslagen över att ha blivit utan pris där han minglade tillsammans med Stellan Skarsgård och Mads Mikkelsen.

– Det var ett underbart manus av Anders Thomas Jensen och underbara skådespelare. Och utan Mikael Persbrandt hade det inte blivit någon film alls, säger Susanne Bier.

”Melancholia” hade fått flest nomineringar, men Lars von Trier kom inte till Berlin. Hans pris hämtades av hans hustru Bente, som sade:

– Lars har inget meddelande till er, eftersom han har bestämt sig för att inte göra några uttalanden i fortsättningen. Men han bad mig att jag skulle vinka till er på ett vänligt sätt.

Nästa års utdelning kommer att ske på Malta.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons