Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seriefansens all-star-team presenteras på vettigt sätt

/
  • Iron Man (Robert Downey Jr) och Captain America (Chris Evans). I ”The Avengers” möts de och slåss tillsammans med kollegorna Hulken och Thor.

Batman får ursäkta, men årets eventmovie är här redan nu: Iron Man, Hulk, Thor och Captain America har figurerat i sina egna filmer på senare år och allt detta har lett fram till ”The Avengers”, filmen där de alla samlas med enda kvinnan i gänget, Black Widow (Scarlett Johansson) och pilskytten Hawkeye som adderad bonus.

Annons

Mumma för Marvels seriefans givetvis, men det är inte svårt att inse att medförfattande regissören Joss Wheadon haft jättelika våndor inför det här uppdraget. Emellertid, nu när det färdiga resultatet är här visar det sig att han pallat för trycket. Jag säger dock inte att storyn är fantastisk för den kunde onekligen vara lite mindre flummig. Däremot är hanterandet av superhjältarna och deras relationer samt actionscenerna överlag bättre än vad åtminstone jag hade förväntat mig. För det är som bekant varken lätt att få in ett visst mått av karaktärsteckning hos huvudpersonerna eller någon känsla för sans i actionscenerna i sådana här sammanhang, men Wheadon har klarat balansgången.

Inledningsvis får vi oss till livs lite vetenskapligt mumbojumbo serverat av bland andra Stellan Skarsgårds vetenskapsnörd Selvig. Denna information kopplas sedan till Thors ondsinte styvbroder Loke, som säger sig vilja befria jorden från sin frihet, som han lite kryptiskt uttrycker saken. Den maktgalne Lokes urspårning föranleder i sin tur den hemliga militärorganisationen S.H.I.EL.D. under den beslutsamt sammanbitne Nick Furys ledning att samla ihop hjältarna med de väldigt speciella förmågorna för att undanröja hotet mot jordens existens.

Mer avancerat än så blir det inte. Å andra sidan är det inte själva historien som är stjärnan här utan titelfigurerna, och de får allihopa chansen att presentera sig på ett vettigt sätt.

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons