Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som ett klipp på Youtube

/

Sista skoldagen innan sommarlovet är en mytologiserad beståndsdel i genren high school-film.

Annons

Laddad med förväntningar och en sista chans till romans innan sommarlovets långa frihet breder ut sig.

I den här filmen har Michel Gondry valt att fokusera på den bokstavliga transportsträckan mellan skoltvång och semesterfirande, det vill säga den busstur som en grupp elever tar genom Bronx för att komma hem från avslutningen. Trots en estetik och musikval som påminner om tidigt, lekfullt 1980-tal utspelar sig handlingen i nutid. Sociala medier och smarta telefoner spelar en stor roll. Liksom vanlig tidlös mobbing och typiska tonårsintriger. På bussen finns både översittare och offer men dynamiken förändras gradvis i takt med att de unga passagerarna går av.

Den unga skådespelarensemblen är alla amatörer, hittade genom ett långvarigt casting-arbete på en skola i Bronx, och deras energi räcker förvisso väldigt långt. Det blir aldrig en tråkig tur. Gondry sprider fokuset jämntjockt över bussen ges aldrig någon riktigt möjlighet att fördjupa någons öde.

Upplevelsen blir likt ett Youtube-klipp av övergående art. Kul för stunden men väldigt lättglömt så fort bussen stannat och siste man gått av.

Miranda Sigander

Mer läsning

Annons