Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söt flicka utbildar sig till dödsmaskin

/
  • ... och Cataleya ruvar hela tiden på hämnd, en lust som verkställs genom Zoe Saldanas hett exponerade roll.
  • Rörande avsked. Som nioåring blir Cataleya (Amanda Stenberg) föräldralös efter att hennes mamma och pappa blivit brutalt mördade...

Annons

Från oskuldsfull, blyg och skör liten tös till en synnerligen företagsam supermänniska. ”Jag vill bli mördare - kan du hjälpa mig?” är en nyckelfras inledningsvis när farbrodern till den lilla flickan försöker få in henne på en helt vanlig skola.

Vi har sett (likafullt som det från inte minst västernfilmer klassiska temat hämnd) denna typ av kvinnlig förvandling förr i filmer som exempelvis ”Nikita”, ”Jean D’Arc” och den rätt nyligen visade ”Hanna”.

Här är det nioåriga Cataleya från Colombias huvudstad Bogota som tvingas uppleva avrättningen av sina föräldrar, lyckas på ett osannolikt sätt fly från angriparna i gangsterkungen Don Luis´ tjänst för att själv låta sig uppfostras till en dödsmaskin. Att ”bad things happens” accepterar hon definitivt inte utan låter udda bli jämnt i gangsterkretsarna.

Cataleya, som vuxen 15 år senare och gestaltad på ett briljant sätt av Zoe ”blå i Avatar” Saldana, jobbar likt en ”Cat Woman” när hon eliminerar skurkarna som ligger bakom morden på hennes föräldrar, den ene efter den andra.

Det är våldsamt och det vimlar, minst sagt, av överdrifter. På ett lika övertydligt sätt har regissören Olivier Megaton (det är krut efternamnet om inte annat) valt att exponera Zoe Saldanas välformade kropp och sexiga utstrålning. Den möjligheten vill han verkligen inte låta biopubliken undslippa.

Samtidigt är det faktiskt en het, thrillerbetonad action av det bättre slaget. Att självaste Luc Besson producerat (med uppenbara influenser från både ”Nikita” och mästerverket ”Leon”) och skrivit manus har inte gjort saken sämre. Det fungerar och är underhållande från början till slut, om man nu bara kan hålla de kritiska ögonen litet på glänt.

Mer läsning

Annons