Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänningen hålls vid liv

/

Filmen har bara i USA hittills dragit in respektabla 140 miljoner kronor. Samtidigt kostade den bara drygt 20 miljoner att göra.

Annons

En struntsumma med Hollywoodmått mätt naturligtvis. Så lita på att producenterna skrattar hela vägen till banken. För det här är en inte alls tokig kreation på temat ”det märks att hemska ting har försiggått i huset vi flyttat in i”. Bara en sådan sak som att spänningen hålls vid liv i drygt hundra minuter utan att den förfaller till minsta motståndets lag med ständiga spökerier och skrämseleffekter i tid och otid är beundransvärt, men här finns förstås fler plus än så att avhandla.

I handlingens fokus finner vi Elliston Oswalt i en nervigt intensiv Ethan Hawkes skepnad, författare av böcker med verklighetsbaserade mord på agendan. En gång i tiden var han hetare än het, men efter en rad floppar är behovet av en ny bestseller närmast akut. Därför har han tagit med fru och barn till en liten håla, och till råga på allt flyttat in i samma hus där en hel familj togs av daga. Ett inte helt lyckat drag, ska det visa sig. Ett antal familjefilmer som upphittas på vinden innehåller bonusmaterial av det mindre trevliga slaget, och sedan börjar det snart hända saker i huset. Saker som inte nödvändigtvis har logiska förklaringar.

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons