Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spielberg goes retro

/

I barnaår plöjde jag brittiska författarinnan Enid Blytons långa serie av Fem-böcker. Här får vi en betydligt våldsammare modern variant om just fem ungdomar i 13-årsåldern som hamnar i ett äventyr som heter duga i samband med att de ska spela in en super 8-rysare om zombies.

Annons

Plötsligt höjs ”produktionsvärdet” då ett tungt godståg rusar förbi inspelningsplatsen. Vad ungdomarna inte räknar med är den pick up som möter loket med full kraft.

Oj, vilken smäll det blir och biopubliken bjuds på en monstruös tågkrasch som aldrig tycks ta slut. Amatörfilmarna undkommer som av ett under när hela området förvandlas till ett slagfält med flygande skrot och diverse annat, exempelvis några mystiska kuber och en osannolik varelse som är ute för att hämnas den ondskefulla mänskligheten.

Och vad gör militären där? Oförklarliga försvinnanden och händelser följer och spänningen höjs successivt.

Filmen, som är inspelad i samma lilla amerikanska stålstad i Ohio som ”Deer Hunter”, är en 70-talsnostalgitripp bakåt i tiden till Steven Spielbergs sci-fi-inspirerade klassiker som ”E.T.” och ”Närkontakt av tredje graden”. Och visst hyllar han super 8-eran och sig själv, Spielberg har nämligen producerat denna ”Super 8”, regisserad av J J Abrams (”Lost”).

En av de bättre och effektfullare actionskräckisar jag sett på länge med en känsloladdad parallellhistoria om en far och dennes son, som är mitt inne i sorgearbetet efter hustruns/moderns död i en olycka på stålverket. ELO och Blondie som soundtrack är inte fy skam det heller.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons