Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spielberg spelar ut alla melodramatiska kort

/
  • I ”War Horse” skildras första världs­kriget genom hästen Joeys öde. ­Jeremy Irvine spelar Joeys förste ägare Albert.

Bångstyrigt föl möter beslutsam tonårspojke. Tycke uppstår och de växer upp till häst respektive man.

Annons

Men inte tillsammans eftersom det första världskriget skiljer dem åt. För komplikationer, massor av umbäranden och elände, följer självklart i dess spår. Fast innan historien når sin ände kommer de i bästa fall att mötas igen för att slutligen filmas i motljus med John Williams bombastiskt arrangerade musik på ljudbandet innan eftertexterna börjar rulla.

Det händer förstås mycket mer än så i ”War Horse”. Vilket säger sig själv, filmen klockar trots allt in på nästan två och en halv timme. Men ovanstående referat ger i alla fall en andemening om innehållet även om jag villigt erkänner att det är en smula tillspetsat. Det vore nämligen lögn att hävda något annat än att det här är Steven Spielberg på sitt mest påkostade och sentimentalt gråtmilda humör.

Det står ogenerat gammaldags epos stämplat på hela denna snyggt iscensatta anrättning. På sätt och vis är det lätt att sympatisera med regissörens ambitioner. I dagens läge är man inte precis bortskämd med någon som vågar göra något där hela det melodramatiska kortet spelas ut, så ur den synpunkten välkomnar jag tilltaget. 

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons