Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stallones lekstuga är skrattretande

/
  • Gänget i ”The Expendables 2” har utökats med en tjej. Maggie spelas av Nan Yu. Sylvester Stallone och Dolph Lundgren är med igen.

JR och Bobby i TV4. Sly, Arnold och Chucken på bioduken.

Det våras, eller snarare höstas, för forna hjältar i Hollywood färdiga för museum, enligt en kommentar av exguvernören Schwarzenegger. På gott och ont, måste tilläggas.

Annons

När det gamla gänget från ”The Expendables 1” återförenas, med några nytillkomna gäster, för att göra en uppföljare luktar det spekulation och lättsinne lång väg. Ett sätt att krama ur det sista i slitna actionhulkars kroppar, att göra ännu en film med detta dreamteam i stället för att duka till fest och enbart partaja.

Initiativtagaren och manusförfattaren Sly Stallone håller i trådarna och tycker att det är lika bra att jobba lite grann också, när nu alla är samlade under samma tak. Svenske Dolph Lundgren har i veckan berättat om hur kul de haft under inspelningarna och hur overkligt han känt dig med alla dessa levande legender omkring sig. Han själv har ju en bit fram till statusen i branschen som innehas av herrar Schwarzenegger, Stallone, Jet Li, Bruce Willis och Chuck Norris. Icke desto mindre är hans karisma som ”Galne Gunnar” jämbördig med flera av de nämnda.

Resultatet av spektaklet har blivit en sprängfylld actionkomedi, meningslös manschauvinistisk underhållning för stunden och med en handling som lämnar allt i övrigt att önska. Klichéerna staplas i en oansenslig radda efter varandra.

Den lilla röda tråd som bara kan ses med förstoringsglas rör sig kring det från västernepoken utslitna temat hämnd för ett begånget mord. Samtidigt ska världen räddas från ett jätteparti uranium som hamnar i orätta händer. Jean Van Damme spelar skurken enligt formulär 1A.

I detta fall sparas det sannerligen inte på krutet. Pang och bom och dunder rakt igenom de 102 minuterna. En våldsorgie där motståndarna till chief Barney Ross & Co peppras sönder och samman i parti och minut.

Amanda Ooms har fått stor uppmärksamhet i svensk press, men hennes roll i sammanhanget är tämligen liten. Trots detta tar hon rollen som Pilar, på jakt efter sin tillfångatagna familj, på stort allvar. All heder till henne.

Men det är Sylvester Stallones film rakt igenom. Han är som ”Rambo” klippt och skuren för omöjliga uppdrag och mot slutet plockar han även fram ”Rocky”-takterna.

Som renodlad action är ”The Expendables 2” inte mycket att hurra för men som nostalgisk komedi, med ett visst mått av självironi och skrattretande oneliners och väsande repliker av aktörerna, är det ganska hyggligt – trots allt.

Mer läsning

Annons