Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt familjedrama i skuggan av kriget

/
  • Relationen mellan Erik och Simon är konfliktfylld, från start. Bill Skarsgård spelar Simon med den äran och hyfsat nye bekantskapen Stefan Gödicke är riktigt bra som den principfaste arbetaren.

Under ekars djupa grönska sitter lille Simon (som barn spelad av Jonatan S Wächter under nästan halva filmen) och funderar och läser böcker medan fadern Erik (Gödicke) irriterar sig över att Simon inte är som andra arbetarklasspojkar utan vill gå i läroverk och utvecklas.

Annons

Motvilligt släpper Erik ifrån sig grabben till ”snobbarna” i stan. Simon tycker att omgivningen lever sitt liv med skygglappar.

Orosmolnen hopar sig, det är 1939 och andra världkriget är i antågande. Filmen som bygger på Marienne Fredrikssons bästsäljare från 1985 skildrar rädslan för nazisterna, judehat och klasskillnader. Men främst är det ett känslostarkt familjedrama där en stor hemlighet småningom avslöjas för Simon, som då blivit vuxen i stjärnskottet Bill Skarsgårds utmärkta rolltolkning.

På skolan finner Simon snabbt en bästis i form av Isak, son till en välbärgad judisk bokhandlare som flytt sitt hemland Tyskland innan de stora deporteringarna till koncentrationslägren. Isaks mor är inte frisk och han får flytta till Simons familj där han tyr sig till Erik och dennes planer på att bygga upp ett båtvarv. Samtidigt svetsas Simon och Isaks pappa samman av sina gemensamma intressen för litteratur och klassisk musik.

Just den pampiga musiken – med Odense symfoniorkester spelande Mozart, Sibelius och mycket annat – det vackra fotot av den karga västkustnaturen och de underbara skådespelarinsatserna gör att Lisa Ohlins dyra skapelse (60 mille kostade kalaset) måste klassas som en av de bättre svenska filmerna på hela 2011. Och Helen Sjöholm, säger bara Helen sjöholm, är ju inte bara en sån gerska av klass. hon är en strålande karaktärsskådis också. Fast det såg vi ju redan i ”Så som i himmelen” för sju år sen. Guldbaggar väntar.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons