Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stimulerande för hjärta och hjärna

/
  • Deras 20-årigt förhållande sätts i gungning när Hanna (Sophie Rois) och Simon (Sebastian Schipper) förälskar sig på annat – och samma – håll.

Det verkar bäddat för sängkammarfars när den tyske regissören Tom Tykwer gör sin första komedi. På pappret är premissen bedrägligt enkel: ett lite uttråkat medelålders par börjar bedra varandra – med samme man.

Annons

Simon och Hanna (Rois och Schipper) har levt tillsammans i 20 år när de på varsitt håll möter Adam (Striesow), en sexuellt frigjord singelman som (rent bokstavligt) charmar byxorna av dem.

Men som man kan förvänta sig av regissören till ”Spring Lola” och ”Heaven” är ”Tre” ingen dussinkomedi. Till att börja med inleds den med ett stycke modern dans, ett slags snabbversion av dramat som väntar. Sedan blandas dråpligheterna med intellektuella diskussioner om kultur och etik, och kärleksscener avbryts av kommenterande landskapstablåer.

Trots det tillskruvade scenariot är de tre huvudpersonerna människor av kött och blod. Simon är snäll, på gränsen till mesig, och brottas med svår sjukdom och en idealistisk firma på fallrepet. Hanna leder kulturprogram i tv och är lite kärv och kolerisk – en kvinnlig huvudroll som inte direkt hör till vanligheterna i romantiska komedier. Och så har vi Adam, i början änglalik förlösare, sedan alltmer vardagligt mänsklig i rollerna som forskare och frånskild tonårspappa. Ett triss i lika vanliga som ovanliga människor.

Regissören jobbar effektivt med kontrasterna mellan nytt och invant, hetsigt och långsamt, erotiskt och komiskt. Han strösslar med små chockeffekter, som några rutor porr och en grafisk testikeloperation, och drar sig inte för lite magisk realism när Simons döda mamma dyker upp i andeform. Resultatet är eget och utmanande, men också varmt och roligt.

Tykwers huvudspår är frågan om den långvariga kärleken, hur man håller ihop trots att världen har så mycket nytt och spännande att erbjuda. Likt stamcellsforskaren Adam försöker han visa på nya vägar, andra sätt att förhålla sig till kärleken än en traditionell tvåsamhet. ”Tre” presenterar ett väl utopiskt svar på frågan, men längs vägen bjuder den på stor stimulans för både hjärta och hjärna.

Karin Svensson

Mer läsning

Annons