Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor underhållning på god väg mot en Oscar

/
  • Se, så roligt de har!  ”En oväntad vänskap” handlar om att en rik och en fattig kille kan bli kompisar. I rollerna: Francois Cluzet och Omar Sy.

Enligt förhandsrapporterna skulle detta vara en av årets mest underhållande komedier. Detta ÄR verkligen årets mest underhållande film – hittills åtminstone.

Annons

Jag är inte ensam om den åsikten, 23 miljoner fransmän och åtskilliga andra har tagit den till sitt hjärta och den är nominerad till Oscarsgalan i klassen bästa utländska produktion.

Upplägget är suveränt, en rivstart där en storvuxen svart man far omkring som en vettvilling i en lyxbil med en funktionshindrad äldre herre vid sin sida. Ekipaget stoppas av polisen, men med sin enorma svada och med avgörande hjälp av sin passagerare lyckas bilföraren få poliseskort till ett sjukhus i stället för dryga böter.

Därefter skruvas klockan tillbaka och vi får förklaringen, som just handlar om en oväntad vänskap mellan stenrike Philippe, som är totalförlamad efter en skärmflygsolycka, och fattiggrabben Driss, nyss utsläppt från fängelset och arbetssökande. Eller snarare bidragssökande.

Att den totalt respektlöse och överskottsenergiske Driss – som torde vara Frankrikes svar på Eddie Murphy och Will Smith – får jobbet som personlig assistent är helt oförklarligt för omgivningen. Emellertid visar det sig att Philippe fortfarande vill roa sig i livet och inte ha folk omkring sig som bara tar hänsyn, vaktar sina tungor eller rentav tycker synd om denne rullstolsburne man. Nej, Philippe vill ha kul, inte ensamhet.

Temat fattig möter rik, omaka par som lär sig av varandra och finner den osannolika gemenskapen, har använts många gånger förr. Här känns det ändå fräscht och upplyftande. Filmen är baserad på en sann historia vilket inte gör saken sämre. Francois Cluzet har likt Dustin Hoffman glimten i ögat och Omar Sy är nog en personlig assistent som inte många skulle orka med.

Ändå, det är varmhjärtat, välspelat, roligt och rörande. En film att både skratta och gråta åt.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons