Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora känslor i små personer

/
  • Arrietty är snart 14 år. Hon följer med sin pappa på sitt första lån i den här nya Studio Ghibli-filmen.Foto: Scanbox entertainment

Lånare är små pysslingar som mycket väl kan bo under golvet på ett stort hus på landet. De lever jämsides människorna, men håller sig undan.

Annons

Förutom när de behöver något. Då smyger de sig in till de storväxta och likt små mini-MacGyvers, utrustade med metkroksförsedda rep och tejprulleskor, lånar de saker som inte märks om de försvinner.

Snart 14-åriga Arrietty följer med sin pappa på sitt första lån och hinner ta både en knappnål (perfekt som svärd) och en sockerbit (till safttillverkning) innan hon till sin fasa blir sedd av ett människobarn. Trots att hon inte får blir Arrietty nyfiken och tar kontakt med pojken som heter Sho och är hjärtsjuk.

Filmen bygger på Mary Nortons barnbok ”Lånarna” och är producerad av japanska Studio Ghibli. Självaste Hayao Miyazaki har varit med och skrivit manus och har övervakat produktionen. Det märks, naturen är lika vacker och animationen fint detaljrik som brukligt i den japanske mästarens filmer. Små insekter blir till lekkompisar och vemodiga betraktelser över mänsklig dumhet driver berättelsen framåt. Filmen är riktad till barn men är ändå full av stora känslor i små personer.

FOTNOT: Varför placera en barnfilm klockan 20.45 på kvällarna?

Miranda Sigander

Mer läsning

Annons