Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslagen undergångsfilm

/
  • Storslaget drama. I ”Melancholia” spelar Kirsten Dunst den deprimerade Justine som möter undergången, i form av en planet på kollisionskurs med jorden.

Lars von Triers film blev omtalad i Cannes, Kirsten Dunst fick pris medan han själv blev portförbjuden för ett misslyckat skämt om Hitler. Nu ska han sluta göra uttalanden, säger han.

Annons

von Trier är en stor filmskapare som gör storslagna filmer och han är aldrig rädd för stora känslor. Kärlek och död – allt talar han om med stora ord men tack och lov inte utan humor för han är aldrig långt från det melodramatiska.

Justine och Michael (Kirsten Dunst och Alexander Skarsgård) är nygifta men den stora limousinen har svårt att ta sig fram på den smala grusvägen mot bröllopsfesten på ett slott. Bröllopsgästerna väntar tålmodigt och efter många timmar fortfarande låtsas alla att det ska bli en trevlig fest.

Det framgår snart att Justine har psykiska problem och Michael lyckas inte skingra hennes oro och det lyckliga bröllopet blir en riktigt sorglig historia. Och varför ska man glädja sig när planeten Melancholia är på väg att krocka med jorden?

När bröllopsfesten är över är även äktenskapet över och kvar på slottet finns snart bara Justine och hennes syster och svåger (Charlotte Gainsbourg och Kiefer Sutherland) och medan de försöker lätta på Justines depression hamnar båda i skuggan av Melancholias makt.

Skådespelarna är fantastiska, Skarsgård (båda Skarsgård) är strålande och jag har aldrig sett Kiefer Sutherland så bra. von Trier är just en sån regissör som lockar fram det bästa ur skådespelare och han får alltid de bästa att ställa upp.

Medan jag kan beundra filmens foto och de makalösa bilderna av Melancholias närmande blir jag aldrig helt tagen av undergångsstämningen, vilket man ska bli, men stämningen sitter ändå kvar och trots min skepsis hör jag fortfarande ljudet från jordens undergång.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons