Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suddas snabbt bort ur minnet

/
  • Det är mycket action i nya ”Total recall”. Men spänningen dör ändå. Jessica Biel spelar en av rollerna.

Annons

Doug Quaid bor i ett råtthål i en ständigt regnig och utsugen provins, pendlar dagligen genom hela jordklotet till sitt fabriksjobb och försöker ha lite kul på en sunkig bar med en rätt trist polare. Hans fru är visserligen skitsnygg men hon är utarbetad och trött.

Är det konstigt att han börjar fråga sig om tillvaron inte borde rymma något mer? Nä, det är det inte. Och det är där Rekall kommer in i bilden.

Det är ett företag som erbjuder sig att konstruera roliga minnen till alla stackars satar som inte har några. För Dougs del blir dock trippen till Rekall en oväntad väckarklocka. Plötsligt blir verkligheten full av ofrivillig action och en jakt på raderade minnen, en förlorad identitet och en gömd upprorsledare som vill störta regimen.

Den amerikanske mästaren på existentiell science fiction, Philip K Dicks, originalhistoria ”We can remember it for you wholesale” har filmats en gång tidigare.

1990 var det Arnold Schwarzenegger och Sharon Stone, komiska oneliners och en trebröstad prostituerad som skapade en succéfilm, som i dag framstår som rätt löjlig. ”Underworld”-regissören Len Wiseman har rensat bort ”humorn” och satsat på snitsig action, en ond och en god brunett och en massa högteknologiskt mumbo-jumbo med inspiration från moderna dystopiklassiker som ”Matrix” och ”Det femte elementet”.

I filmens bästa stunder sipprar också den dickska paranoian in och lägger sig som en spänningsskapande motor över scener där till och med publiken börjar tveka om vad som egentligen är ”på riktigt”. Och när den är som sämst tar den kål på precis all spänning genom onödigt klumpig dialog där mysteriet med vår hjältes identitet förklaras sönder i stället för visas. Tyvärr är det den tendensen som tar över.

”Total recall” anno 2012 är ett stycke popcornaction som roar hyfsat för stunden men som suddas bort ur minnet ganska snabbt i takt med eftertexterna.

Mer läsning

Annons