Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suveränt, Alfredson!

/
  • Gary Oldman som George Smiley. Helt suverän som cool jägare efter en mullvad i hjärtat av den brittiska underrättelsetjänsten.

Så ska en slipsten inom thrillerbranschen dras! Jag faller pladask för denna helt karga välgjorda, briljanta filmatisering av maestro John Le Carrés spionroman från 1974.

Annons

Det handlar om jakten på en mullvad inne i hjärtat av MI6, den brittiska underrättelsetjänsten eller ”Cirkusen” som är den interna benämningen. Nu är Tomas Alfredson snart minst lika berömd som sin pappa Hans, vilket inte säger lite. Ja, internationellt sett är det inget snack om saken.

Alfredson Jr gjorde ett jätteklipp när han engagerade Gary Oldman i huvudrollen som George Smiley, en av de misstänkta mullvadarna som fått pension i förtid men som nu kallas in för att plocka fram den skyldige till att hemlighetsstämplade informationer läckte som ett såll. Oldman är fullkomligt lysande som den coole utredaren av händelserna under den period som kallades just för kalla kriget.

Cool kan också vara rubriken på den återhållsamt, nästan vemodigt, men ytterst laddat berättande filmen överhuvud taget, befriande avlägset från slentrianmässig action och meningslösa biljakter. Den här typen av dramatiseringar behövs i de allmänna bruset. Ett gediget hantverk av den svenske regissören. Men så har han också draghjälp av en imponerande rollista (britterna är bäst på detta) där så gott som samtliga gör imponerade karaktärsfyllda insatser med Oldman (en James Bond light), John Hurt (full kontroll på sin roll) och Colin Firth (med sin illmariga blick) i spetsen.

Det börjar med ett fiaskodrama i Budapest som gör att chefen för underrättelsetjänsten, Control (Hurt), får sparken. Fiaskot hade sin upprinnelse i dennes tro att en av de högsta männen i hierarkin även var en mullvad med rysk agentstatus.

Nu blir det den tidigare avpolleterade George Smileys uppgift att avslöja mullvaden och följa upp de igensopade spåren. En inte alldeles okomplicerad historia där utmaningen är att hänga med i turerna. Det är hel enkelt njutbart. Grattis, Alfredson!

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons