Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk Bond i debut med omvänd kärlekshistoria

/
  • Fredrik Bond, svensk regissör i Holly­wood, som nu gör långfilmsdebut med ”The Necessary Death Of Charlie Countryman”. Filmen tävlar om Guldbjörnen vid filmfestivalen i Berlin.

Fredrik Bond – det är det svenska namnet i tävlan vid årets filmfestival i Berlin.

Annons

Men den 42-årige regissören tävlar inte för Sverige. Hans långfilmsdebut ”The Necessary Death Of Charlie Countryman” är amerikansk.

– I mina tonår gjorde jag en rad Interrailresor – de var en stor inspiration till det som blev min film, säger Fredrik Bond.

”The Necessary Death Of Charlie Countryman” handlar om Charlie (Shia Laboeuf), som efter sin mors död reser till Bukarest, där han träffar en vacker ung kvinna (Evan Rachel Wood), och diverse gangsters, spelade av bland andra Mads Mikkelsen och Til Schweiger. Det följer några hektiska dagar i den rumänska huvudstaden, med både romantik och blodigt våld.

– Jag tyckte Bukarest skulle vara en bra stad att låta handlingen utspelas i. Det har inte gjorts speciellt många västerländska filmer där, vilket gav mig en möjlighet att visa publiken nya miljöer.

– När jag skrev manuset ville jag göra en omvänd kärlekshistoria. Oftast är killen tuff och tjejen romantisk – här är det tvärtom. Evan är hård, men Charlie blir ohjälpligt kär.

Fredrik Bond har gjort sig ett internationellt namn som mycket framgångsrik regissör till reklamfilmer och musikvideor. En av dem han arbetat med är Moby, som fick uppdraget att komponera filmens musik.

– Vi började tala om det tidigt, och han började komponera musik som passade till filmens visuella stil.

Vilken var skillnaden mot att regissera videor och reklamfilmer?

– Att jag fick tillbringa mycket tid med skådespelarna. Det får man ju aldrig möjlighet till när man gör en reklamfilm. Här kunde vi verkligen jobba med deras karaktärer.

Fredrik Bond har nu fått blodad tand när det gäller att regissera långfilm. Men vad det blir härnäst vet han inte än.

– Jag har ett par olika projekt som jag kollar på. Vi får se vilket det blir.

”The Necessary Death Of Charlie Countryman” får svensk premiär framåt sommaren.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons