Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydkoreanskt konstverk

/

Annons

En ung kvinna får jobb som hushållerska hos en överklassfamilj i Sydkorea. Allt börjar lugnt, odramatiskt. Vad hushållerskan Eun-yi (Do-yeon Jeon) inte vet är att hon tagit ett steg rakt in i överklassens salonger och spel. Eun-yis främsta uppgift är att ta hand om lilla Nami. En lillgammal flicka som får representera all den eftertänksamhet och klokhet som de vuxna i familjen inte behärskar.

Namis mamma Hae-ra (Seo Woo) väntar tvillingar och tillbringar dagarna med gravid-yoga och vilar gärna på schäslonger i lyxiga rum. Hennes ögon är stora och runda, som på en docka. Hon tror sig vara en perfekt hustru och föderska, problemet är att hon är obehagligt kall och bortskämd. Det dröjer inte länge förrän familjefadern Hoon (Jung-jae Lee) besöker den nya husan mitt i natten och Eun-yi gör inget annat än att ta emot honom. Naivt. Godtroget.

”The Housemaid” är ett skönt avbrott från de flesta amerikanska filmer där scenerna knappt hinner byta plats med varandra och där jag vanligtvis lämnas kvar med hjärtklappning.

Det här dramat tar tid på sig. Fotot är i det närmaste perfekt. Jag pausar flera gånger för att ta in bilderna. Det finns så mycket där som bör analyseras, saker som verkar i det fördolda.

Det dröjer inte länge förrän den nya hushållerskan blir gravid. Dessutom får hon självklart skulden för att mannen utnyttjat henne. Han som är van att få allt han vill ha. Det ondskefulla dockansiktet Hae-ra, hennes mor och en äldre hushållerska startar snart en process som långsamt bryter ner henne. Dialogen är enkel. Karaktärerna talar inte med varandra i onödan. Det finns knappt några förklaringar. Men det finns ögon, kameravinklar, ljud och ljus. Det låter kanske tråkigt. Men regissören Sang-soo Im visar genialiskt hur uttrycket less is more bör tas. Och kanske inte tas för givet.

En film som bör ses flera gånger. Kanske är det kännetecknet för ett konstverk.

Stina Loman

Mer läsning

Annons