Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tarantino, släng dig i väggen!

/
  • Det är det myckna och till sist monotona dödandet som gör att ”Outrage” inte får mer än en trea i betyg.

Annons

Efter ett par inte speciellt lyckade filmiska utflykter – speciellt den hemska ”jag kan minsann också göra en ’8 1/2’”-inspirerade ”Takeshis” – återvänder nu Takeshi Kitano till det han kan bäst: yakuza-filmen.

Med en titel som ”Outrage” behöver ingen tvivla över att detta är en våldsam film om våldsamma människor. Och filmen lever upp till sin titel. Det var länge sedan så många människor avrättades på film, så noga och så väldokumenterat. Blodet skvätter i en omfattning som skulle få Tarantino att om inte blekna så i alla fall bli avundsjuk.

Kitano själv spelar själv ledaren för en yakuza-klan. Han upptäcker att en av hans närmaste män spelar dubbelt och har börjat samarbeta med en konkurrerande klan. Detta leder till våld, som leder till våld, som leder till våld, som leder... Och det är det myckna och till sist monotona dödandet som gör att ”Outrage” inte får mer än en trea i betyg.

Filmen är snyggt gjord, och Kitano kan det här med att skildra yakuza-klanerna på ett sätt som får oss att åtminstone ana strukturen i dessa organisationer som verkar vara mer mäktiga än någon japansk politiker. Men till sist döljs de intressanta bitarna i berättelsen bakom en allt stridare ström av blod – och det är inte så där jätteintressant.

Gunnar Rehlin

Mer läsning

Annons