Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”The Master” stor vinnare i Venedig

/

”The Master” är den stora vinnaren vid årets filmfestival i Venedig. Paul Thomas Anderson vann regipriset och Phillip Seymour Hoffman och Joaquin Phoenix delade på det manliga skådespelarpriset.

Annons

– Men Gud så roligt. Så oerhört kul, säger Lena Endre, som har en biroll i filmen.

– Paul Thomas är en av världens stora regissörer. Han är den bäste, sa Hoffman när han tog emot priserna såväl för sig själv och Phoenix som för Anderson.

Juryn, som leddes av ”Heat”-regissören Michael Mann, hade från början planerat att ge både Guldlejonet och skådespelarpriset till ”The Master”.

Men Venedigfestivalens regler tillåter inte att en och samma film får just de priserna, varför juryn bestämde sig för att i stället ge Guldlejonet till koreanska ”Pieta” regisserad av Kim Ki Duk, och att ge ”The Master”regi- och skådespelarpriset, vilket är tillåtet.

Ulrich Seidls ”Paradise: Faith” fick juryns specialpris och den israeliska skådespelerskan Hadas Yaron vann det kvinnliga skådespelarpriset för rollen i ”Lemale Et Ha’Chalal”.

Lena Endres roll i ”The Master” är liten men viktig. Joaquin Phoenix spelar en rotlös, krigsskadad man som blir involverad i en kultliknande organisation, ledd av The Master (Hoffman). Endre har sin scen i slutet av filmen, hon spelar mamman till Phoenix före detta flickvän. Phoenix möter mamman sedan han efter många års bortovaro börjar ta kontakt med sitt förflutna.

– Scenerna med henne togs redan under de första dagarna, säger Joaquin Phoenix.

– Hon var en fantastisk skådespelerska. Jag lärde mig mycket av henne. Hon var totalt öppen, hon följde med i hur scenen än ändrades och jag lärde mig väldigt mycket om min karaktär genom att arbeta med henne. Jag är henne stort tack skyldig. Verkligen stort.

Hon fick rollen sedan Anderson hade sett henne i ”Män som hatar kvinnor”.

– Hon räddade oss, hon var beredd att komma med kort varsel, och fick jobba snabbt med att ordna ett visum,. Hon var en ängel, säger Paul Thomas Anderson.

– Vi filmade två scener med henne, den där Joaquin och hon talar på trappan, den kom med i filmen, och så en riktigt trevlig scen som utspelades i köket. Hälsa henne att tyvärr kom den scenen inte med i filmen.

”The Master”, som nu är en av de hetaste Oscarskandidaterna, får svensk premiär i början av 2013.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons