Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillrättalagd parodi

/
  • Juliette Binoches rollfigur, journalisten Anne, är svårt att förstå.Foto: Folkets Bio

Coq au vin, skor från modehuset Céline och bokhyllor fulla av Christian Dior-böcker. Annes (Juliette Binoche) medelklassliv är nästan parodiskt franskt och tillrättalagt.

Annons

Hon är stjärnreporter på magasinet Elle och skriver ett reportage om studenter som prostituerar sig och under researcharbetet träffar hon Alicja och Charlotte. Oförmögen att skriva artikeln och med en gryta på spisen (till makens skrytmiddag för chefen, han glider in på slutet och byter skjorta) spelas tjejernas berättelser upp i hennes huvud. Det är detaljerade, osentimentala och explicita skildring som står i bjärt kontrast mot Annes ordnade tillvaro och hon ifrågasätter hela sitt liv.

Juliette Binoche är som vanligt bra, men hennes rollfigur är ogreppbar och tillåts aldrig fatta några beslut. Hon framstår i stället som ett betraktande mähä. Tyvärr förklaras inte någon av de bärande figurerna och det gör det riktigt svårt att ta till sig scener där sexköpare och prostituerade umgås som om de satt runt en lägereld på scoutläger. Man lämnar biosalongen med känslan att filmen inte når fram till den diskussion som måste ha varit syftet från början.

Liv Sander

Mer läsning

Annons