Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tintinfilm kan få uppföljare

En av årets mest emotsedda filmer är ”Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet”. Bakom den ligger två av filmvärldens giganter: Steven Spielberg och Peter Jackson.

Annons

– Om den blir tillräckligt framgångsrik att motivera en fortsättning – då blir det så, säger Spielberg.

I filmen, som går upp i Sverige den 28 oktober, har man slagit ihop boken ”Tintin och enhörningens hemlighet” med dess fortsättning ”Rackham den rödes skatt”.

Jamie Bell spelar Tintin, Andy Serkis är kapten Haddock - och den trogne hunden Milou är dataanimerad.

– Men den hunden är lika mänsklig som flera av de andra karaktärerna, säger regissören Steven Spielberg och skrattar.

Filmen är gjord med så kallad performance capture. Skådespelarna har agerat inne i en tom studio med små elektroder över hela kroppen och sedan har man animerat efter detta. Resultatet blir en blandning av animation och spelfilm, och att döma av de filmklipp TT Spektra har sett har resultatet blivit riktigt bra.

– Det här är ett redskap som vi använder oss av, säger Peter Jackson, som är en av filmens producenter och som ska regissera den troliga uppföljaren.

– Man kan jämföra med hur filmkameran har utvecklats. Vi filmmakare använder tekniken till att berätta vår historia. Och hur tekniken sedan används, det är sedan upp till varje enskild filmmakare.

För Steven Spielberg började bekantskapen med Tintin 1981, efter att han hade gjort Indiana Jones-filmen ”Jakten på den försvunna skatten”.

– Några personer jämförde den med Tintin och jag hade inte en aning vad de talade om. Så jag läste en av böckerna, sedan läste jag allihop och insåg snabbt att det här skulle kunna bli en utmärkt film.

– Det här är första gången jag gör en animerad film. Att filma på det här sättet var väldigt befriande. Jag tycker om att testa nya saker, som när vi för första gången skildrade digitalt skapade djur i ”Jurassic Park”. Och jag tycker att vi verkligen har kommit nära hur Hergé tecknade i den här filmen, att vi även har kommit nära hans sätt att färgsätta.

Filmen får världspremiär i Europa och kommer till USA först sex veckor senare.

Detta beror på att man är medvetna om att figuren Tintin är mycket välkänd i Europa men tämligen okänd i USA, förklarar Spielbergs ständiga producent Kathleen Kennedy.

Mer läsning

Annons