Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titanic-katastrofen en gång till – nu i 3D

/
  • James Cameron stod emot frestelsen att ändra i ”Titanic” utan gjorde 3D-versionen så som den var i original för 15 år sedan.
  • Regissören James Cameron ägnade drygt ett år åt att göra om ”Titanic” i en 3D-version.

Det blev världens största filmspektakel när den hade premiär 1997.

Annons

Nu kommer ”Titanic” i en 3D-version och det var nyfikenheten som drev James Cameron att genomföra mastodontprojektet.

Det finns en orsak som var den absolut tyngsta för James Cameron när han funderade på att göra en 3D-version av ”Titanic”.

– Jag var själv nyfiken. Jag ville se hur den skulle bli i 3D, säger han när TT Spektra möter honom i London.

”Titanic” kom vintern 1997, och gjorde inte bara Kate Winslet och Leonardo DiCaprio till världsstjärnor. Under hela inspelningen kantades filmen av fiaskorykten, men när den väl kom på bio blev kärlekshistorien ombord på det sjunkande skeppet tidernas största bioframgång och höll den positionen fram till härom året då ”Avatar” kom – även den regisserad av James Cameron.

”Avatar” gjordes i 3D, och Cameron har under de senaste åren varit näst intill besatt av att driva den teknologin så långt som det går. Så medan han också börjat förbereda sina två uppföljare till ”Avatar”, och hållit på med sin älskade djuphavsdykning, har han och ett stort team ägnat mer än ett år till att göra en 3D-version av ”Titanic”.

– Vi har jobbat minutiöst noga, vi har gått igenom varenda enskild filmruta. Först snyggade vi upp filmen och gjorde en perfekt ny kopia, sedan ägnade vi mer än 60 veckor till att göra om filmen i 3D.

Det har tidigare kommit stark kritik mot filmer där man i efterhand gjort om dem till 3D, inte minst ”Clash Of The Titans” för två år sedan.

– Där försökte man göra allt på sex veckor. Det går inte. Man måste lägga ner oerhört mycket tid på jobbet.

– Det viktiga för mig var inte att framhäva all action och allt det spektakulära. Utan för mig var det här en möjlighet att ge ännu mer djup till kärlekshistorien, att göra den ännu mer engagerande. Och att döma av de reaktioner som jag har fått, så har vi lyckats.

En given fråga är om det inte fanns scener som inte kom med för 15 år sedan och som Cameron kunde ha klippt in.

– Jo, och ett tag kände jag mig frestad att göra det. Men så tänkte jag på, att den film jag släppte ifrån mig för 15 år sedan var exakt den film jag hade velat göra. Så det fanns ingen anledning att ändra den på något sätt. Däremot kommer en del av de här scenerna med när filmen i höst för första gången kommer att släppas på bluray.

Och när drar arbetet med ”Avatar 2” och ”Avatar 3” igång på allvar?

– Jag håller fortfarande på med manuset. Jag är i full färd med en djuphavsexpedition just nu, och när jag är klar med den ska jag ägna mig åt ”Avatar” till hundra procent. Vi börjar filma nästa år och gör båda filmerna samtidigt.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons