Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titeln är inte hela problemet

/
  • Att plantera in lax i Jemen är inte det enklaste. Men det hjälper om man är en stenrik excentrisk shejk. På bilden: Amr Waked, Ewan McGregor och Emily Blunt.

Lasse Hallström är missnöjd med filmens titel och det kan man förstå eftersom den inte är riktigt kommersiellt gångbar.

Annons

Filmen är ju egentligen en romantisk komedi och att nämna ett land i Mellanöstern i titeln leder bort den stora publiken som inte vill ha det alltför komplicerat.

Egentligen är det så enkelt, den brittiska regeringen vill ha något positivt i relationerna mellan Storbritannien och Mellanöstern. Det mesta i nyhetsrapporteringen från Mellanöstern handlar ju om krig tills premiärministerns taleskvinna (Kristen Scott Thomas) får syn på en förfrågan från en shejk i Jemen om att få hjälp att sätta in brittisk lax i en bergsflod i Jemen. Han kan betala också. Äntligen en positiv relation mellan Storbritannien och Mellanöstern!

Taleskvinnan ser det som en lysande idé medan fiskeriexperten Alfred Jones (Ewan McGregor) tror att det hela är ett skämt. Men det är inget skämt och Alfred blir chef för projektet och tillsammans med Harriet (Emily Blunt) ska han få allt att fungera trots att naturens lagar säger att det är omöjligt. Alfred blir dock imponerad av shejken som presenteras som en riktig sagofigur.

Harriet lyser upp tillvaron för stackars Alfred och trots att hon redan har en pojkvän börjar han tänka mer och mer på henne.

En riktigt lyckad film är det inte, och den romantiska delen är väl inte så trovärdig men Ewan McGregor är ju alltid bra även när han spelar en töntig flugfiskare.

Humorn får taleskvinnan Kristin Scott Thomas leverera med en riktigt rapp brittisk svada. Hon är alltid lika effektiv, med att snyta barnen på väg till skolan som att styra upp miljonprojekt i främmande land. En kvinna med pondus och helt utan skrupler.

Nyheterna från Jemen har den senaste tiden bara handlat om våld och attentat och det hjälper nog inte till att se filmen som en oförarglig komedi, men titeln är inte hela problemet.

Problemet är att romansen haltar.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons