Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa Jovovich ser till att serien tål en massa stryk

/
  • Kvinnlig motsvarighet till Keanu Reeves. För Milla Jovovichs karaktär Alice börjar den femte filmens kamp på en ­tanker ute på det öppna havet och slutar på maktens tak i USA.

Grundidén att filma en snygg adrenalinstinn kvinna i tajta kläder som tar livet av så många levande döda som möjligt har definitivt inte varit den mest hyllade bland kritikerna.

Annons

Men sett till intäkterna har ”Resident Evil”-filmerna varit rätt stryktåliga produkter.

En hel del kan självklart tillskrivas Milla Jovovich som likt Keanu Reeves i ”Matrix”-filmerna är duktig på att sparka stjärt (men med en något tyngre vapenarsenal), utan att skriva in sig i historieböckerna för sina repliker.

Nu har turen kommit till femte filmen i serien och som vanligt ger sig Jovovichs karaktär Alice på det superonda bolaget Umbrella Corporation med sin vedergällning. Filmen tar på ett riktigt snyggt sätt sin början där fjärde filmen slutade, mitt ute på en tanker i havet. Och sedan följer knappa 100 minuter av pangande, sparkande, bombande, glufsande och slaktande, och som föregångaren är filmat i 3D.

Paul W S Anderson har i sin tredje ”Resident Evil”-film till viss del gått tillbaka till ursprunget. Filmen utspelar sig i likhet med ettan mestadels under jorden/ytan. Han har sparkat liv i den onda superdatorn Röda drottningen och fått med actionfilmernas mesta kvinnliga birollsskådis, Michelle Rodriguez, igen. Hon gör comeback i filmserien och är den här gången klonad som både ond och god.

Ingen ska tro att den femte filmen på något sätt når några högre konstnärliga höjder. Men det är inte heller meningen. Jovovich gör det hon ska, det vill säga mesta möjliga dödande av både zombies och andra slemmiga varelser. Och går man in med de glasögonen är det en helt ok film.

Och för fansen, var lugna! Allt är bäddat för en sjätte – och troligen sista? – film.

Henrik Larsson

Mer läsning

Annons