Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turisten Woody har landat i Rom

/
  • ”Förälskad i Rom”. Den snart 77-årige Woody Allens 45:e film. Här under inspelningen.

Efter nedslag i London, Barcelona och Paris har Woody Allen nu landat i Rom.

Annons

– Jag är en turist, jag berättar om det som turisten ser, säger han till TT Spektra inför Sverige-premiären av hans nya komedi.

”Förälskad i Rom” handlar om en handfull människor under några heta dagar i Rom. Bland annat om den berömde amerikanske arkitekten som strosar genom staden, vi möter den unge mannen som blir förälskad i sin flickväns bästa vän och den nygifte mannen som inför sina släktingar måste låtsas att en prostituerad är hans fru.

Woody Allen själv spelar en man som inte är förtjust i sin dotters nye pojkvän, men som i hennes pappa hittar en operasångare som han vill ge en karriär.

– Jag tar en roll när det finns en som jag tycker passar mig, säger Woody Allen, snart 77 år gammal.

– Förr, när jag var yngre, kunde jag spela huvudrollen och vara den som uppvaktade de vackra kvinnorna. Men det går ju inte längre, så nu får jag vänta och se om jag har skrivit en roll som passar mig. Det hade jag gjort denna gång.

Woody Allen har under de senaste åren filmat i olika europeiska städer. Att han nu hamnat i Rom har en enkel förklaring:

– Det fanns personer där som tjatat på mig i flera år om att jag borde göra det, och nu sa de: ”Vi har pengar, kom och gör din film”. Och om någon erbjuder mig att tillbringa tre månader i Rom med familjen och få betalt för det, så är det självklart att jag tackar ja.

I Italien har filmen kritiserats för att vara romantisk, att den visar upp ett turistigt Rom långt borta från invånarnas dagliga verklighet.

– Den kritiken har jag fått allt sedan jag gjorde ”Manhattan”. Och det stämmer att det jag skildrar är en romantisk bild av dessa städer. Jag är turisten – här visar jag upp Colosseum, Forum Romanum och allt det andra. Det är upp till andra att skildra det vardagliga livet och slitet.

En av rollerna i ”Förälskad i Rom” spelas av italienske megastjärnan Roberto Benigni, som här gör en man som från en dag till en annan blir berömd utan att ha gjort någonting. En kritik mot nutida kändishysteri.

– Det verkar som om man i dag kan bli berömd för att inte ha gjort någonting.

Nu i höst filmar Woody Allen i San Francisco – ”av den orsaken att storyn bara skulle kunna utspelas där” – och nästa år kommer han, som TT Spektra tidigare avslöjat, med största säkerhet filma i Stockholm.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons