Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika filmbilder hyllas i USA

/
  • Angela Davis som slogs för de svartas rättigheter under medborgarrättsrörelsens ­kanske mest kritiska år under 1960-talet har varit med och kommenterat filmen ”The Black Power Mixtapes”.
  • Göran Hugo Olsson har satt samman ett unikt arkivmaterial av filmbilder.

Annons

Dokumentfilmaren Göran Hugo Olsson gjorde en djupdykning i SVT:s arkiv och hittade historiskt unika bilder. Nu hyllas hans film ”The Black Power Mixtape” i USA.

I filmen ”The Black Power Mixtapes 1967-1975” har Göran Hugo Olsson sammanställt arkivmaterial som legat gömda i svenska källare i över 30 år. Allt från nyhetsreportage från slummen i amerikanska storstäder till exklusiva bilder på medborgarrättskämpen Stokely Carmichael. Bilderna har han med fingertoppskänsla klippt ihop till en fascinerande dokumentär.

– Det här materialet har bara visats en gång i svensk tv och när jag såg det tyckte jag nästan att det var min plikt att få ut bilderna till resten av världen, säger Göran Hugo Olsson.

”The Black Power Mixtapes” har visats på filmfestivalen Sundance i Utah, där den belönades med pris för bästa klippning. Och nyligen mötte den en jublande publik på Museum of Modern Art i New York.

– Mainstream tv i USA under den här tidsperioden bestod av underhållning. Det gjordes nästan inga dokumentärer och det fanns inga debattprogram. När de här människorna syntes i tv var det i samband med rättegångar och brott. Ingen frågade varför och vad de kämpade för. På det sättet är det här unika bilder för amerikanerna och det märks när filmen visas där borta, säger Göran Hugo Olsson.

Förhoppningen är att filmen i framtiden kommer att finnas tillgänglig på bibliotek i skolor och universitet.

– Jag hoppas att den kan komplettera annat historiskt material om den här tiden, säger Göran Hugo Olsson.

Niklas Kjellberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons