Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vacker film om kärlek

/
  • Barnhemspojken Cyril (Thomas Doret). Han har gått på en svår törn när han av en slump möter en godhjärtad frisör (Cécile De France).

De belgiska bröderna Dardennes har gjort sig kända för sina starka filmer om socialt utsatta människor.

Annons

För Pojken med cykeln fick de Guldpalmen i Cannes och nominerades till Oscar för bästa utländska film.

Det är en berättelse om Cyril och hans sökande efter sin pappa. Cyril bor på ett slags barnhem och redan från början förstår man att pappan har lämnat honom där. Cyril accepterar inte det, han tror inte på barnhemspersonalen och han tror inte på någon annan. Han vill söka upp sin pappa och han vill ha sin cykel. Han har fått sin cykel av pappa och den är en symbol för hans familj. Han är van att bli lurad och han har ingen anledning att tro på någon vuxen. Barnhemspersonalen verkar vara snäll och förstående, men de är ju ändå bara anställda tjänstemän.

Thomas Doret som spelar Cyril gör det med tjurig målmedvetenhet. Är man tio år kan man inte argumentera, man kan inte göra som man vill, man kan bara sätta sig på tvären. Och det gör Cyril – i stort och i smått. Av en tillfällighet träffar han Samantha, en hårfrisörska som tycker synd om honom och tar hand om honom på helgerna. Det är ingen lätt uppgift. Vem som helst skulle ha gett upp, men Samantha är inte vem som helst.

Cyril är en sviken pojke och innan han kan återfå tron på vuxna människor måste han omges av villkorslös kärlek länge. Vem orkar med all misstro? Cécile de France som spelar hårfrisörskan visar sin kärlek med lugn och tålamod.

Filmen är som en saga med musiken som inledning till nya kapitel. Filmen handlar om kärlek och den handlar om förlåtelse, förlåtelse om och om igen. Det är en vacker historia som gör en varm i hjärtat utan att någonsin förfalla till att bli sentimental. Detta handlar om verkligheten och den är inte hjärtnupen.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons