Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen tillbaka är 600 mil lång

/
  • ”The Way Back”. Filmen handlar om en grupp Gulagfångar som flyr och måste kämpa sig igenom iskyla och ökenhetta.
  • Ed Harris spelar en mystisk amerikan. Saorse Ronan gör en ung polsk flicka i ”The Way Back”. Tillsammans flyr de undan regimen i andra världskrigets Sovjet.

Krigsfångar på flykt – och vilken flykt sen! En nätt vandring från helvetet i Gulaglägret i smällkalla Sibirien, över den glödheta Gobiöknen och vidare över Himalayas berg till Indien.

Annons

Puh, man blir alldeles knäsvag bara av att se den hyllade (”Brännpunkt Djakarta”, ”Döda poeters sällskap”, ”The Truman show”) regissören Peter Weirs gastkramande och i högsta grad fascinerande äventyrsdrama.

Fångarna ifråga, en del politiska motståndare till Stalin-regimen och en del kriminella figurer, är beredda att offra allt för friheten och nog är de tappra allt under en 600 mil lång kamp mot både kyla och hetta, snö- och sandstormar, vilda djur, illvilliga främlingar och inte minst varandra. Alla nådde inte ända fram, så mycket kan jag avslöja.

Svensken Gustaf Skarsgård har tagit plats bland stjärnskådisar (med ärrade Ed Harris i spetsen) i rollistan och gör en strålande tolkning av unge prästen Voss, en ung lettisk krigsfånge under andra världskrigets inledande år. Annars är det Jim Sturgess som har den ledande rollen som polacken Janusz.

Peter Weir motstår på ett elegant sätt faran för att hans film ska ses som långtråkig. Naturen och dess krafter är både vacker och skrämmande.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons