Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Våldets moralist” får ­inspiration av bröderna Grimm

/
  • Ryan Gosling spelar Driver i Nicolas Winding Refns film ”Drive”. ”Han är hälften människa, hälften maskin”, säger ­Winding Refn.
  • Nicolas Winding Refn gjorde sin Hollywooddebut med ”Drive”. ”Hollywood är underhållningens Mekka, men det förändrar inte mitt sätt att göra film”, säger han.

Gafflar, hammare, rakknivar. I Nicolas Winding Refns Hollywood­debut ”Drive” är det prosaiska redskap som används till ultrabrutalt våld. Inspiration till filmens tonläge har den danske regissören hittat hos bröderna Grimm.

Annons

Det började med ”Pusher”, fortsatte i fängelsefilmen ”Bronson” och fick ett orgiastiskt crescendo i vikingafilmen ”Valhalla Rising”.

I Nicolas Winding Refns filmer är våldet en ständigt närvarande ingrediens.

”Drive”, som får Sverigepremiär i kväll, är inget undantag – här varvar han långa, stillsamt sentimentala scener med plötsliga eruptioner av misshandel, tortyr och mord.

– Våld funkar bäst när det byggs upp under en längre tid. Ju mer du kan hålla tillbaka våldet desto mer chockerande blir det när det bryter ut, säger Nicolas Winding Refn.

Vid det här laget är han rejält trött på att svara på frågor om varför han valt att använda sig av så grova våldsscener i sina filmer. Själv betraktar sig Nicolas Winding Refn som en sorts våldets moralist, som inte är ute efter att glorifiera utan i stället visa hur destruktiva alla våldsyttringar är.

En stor del av ”Drive” utspelas på Los Angeles gator i de trimmade kärror som huvudpersonen Driver (Ryan Gosling) kör – på dagtid som stuntman, på nätterna som förare åt diverse rånarligor. Men den moderna tekniken och de hisnande biljakterna är bara dekor till en berättelse som närmast liknar ett antikt drama. När Driver möter sin stora kärlek (Carey Mulligan) bestämmer han sig för att rädda henne – och tar sig an en blodstänkt och solkig hjälteroll.

– Fast jag har inte inspirerats av de antika dramerna, konstaterar Nicolas Winding Refn. De flesta av idéerna till filmen kommer från när jag har läst bröderna Grimms sagor för min äldsta dotter.

– Därifrån har jag hämtat influenserna till berättelsen om det godas kamp mot det onda. ”Drive” är en väldigt enkel och logisk berättelse med förhöjd realism. Kärlekshistorien är mycket ren och oskyldig och våldet oerhört utstuderat och grymt.

Om ”Valhalla Rising” fick nedslående kritik har ”Drive” hittills beströtts med pressrosor och belönats med regipriset på Cannesfestivalen. Nicolas Winding Refn har bara påbörjat sin Hollywoodkarriär, men är redan uppbokad flera år framöver, bland annat med filmerna ”Only God Forgives” och ”Logan’s Run” – båda med Ryan Gosling i huvudrollen.

– Han är en fantastisk skådespelare, väldigt intensiv, väldigt fotogenisk – en riktig filmstjärna. Och han är inte rädd för att följa med till extrema platser, att gå från det sentimentala till det våldsamma. När man har den typen av relation ska man inte göra slut på den, man ska fortsätta.

De flesta av idéerna till filmen kommer från när jag har läst bröderna Grimms sagor för min äldsta dotter.

Nicolas Winding Refn

Mer läsning

Annons