Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsamt spännande men periodvis barnsligt värre

/
  • Katniss (Jennifer Lawrence) offrar sig för sin systers skull. Hon ställer upp i Hungerspelen, där bara en av 24 deltagare överlever.

Annons

Det är med blandade intryck och känslor jag sammanfattar den här sedan länge enormt upphaussade filmatiseringen av Suzanne Collins bästsäljare ”Hungerspelen”. Filmen är nämligen påtagligt ojämn, periodvis infernaliskt spännande och otäckt brutal, andra moment irriterande barnslig och klischémättad. Folk som jagar och jagas ute i bushen har setts i åtskilliga filmer förr. Och den romantiska delen känns som vanligt påklistrad, men antagligen nödvändig.

Som om man skulle blanda en dos ”Rambo 1” och ”Robinson” med ”Big Brother”-romanser mellan personer som kämpar för att ensam bli en vinnare, eller någon annan löjlig realitysåpa.

Det finns många jämförelser även i övrigt. Okej, om denna form av gladiatorspel kommer att bli en verklighet i framtiden (vilket Gud förbjude och är föga troligt) så är det fara på färde för våra barnbarnsbarn, typ.

Historien kan ni säkert vid det här laget. Den utspelar sig i Panem i ett totalitärt USA. Två tonåringar från vart och ett av de tolv distrikten lottas fram för att medverka i ett tv-sänt spektakel för att döda varandra ute i naturen tills bara en vinnare återstår. Folkmassorna, inklusive anhöriga, följer dramat med spänning respektive förtvivlan, och med jämna mellanrum avlossas kanonen som talar om att ännu ett offer skördats.

Jennifer Lawrence spelar Katniss, som anmäler sig frivilligt i stället för sin älskade lillasyster, som haft otur i lottningen. Redan där är det inte svårt för den som inte läst boken att tippa hur det kommer att gå. Jennifer bär hela filmen, i sin Davy Crocket-liknande rebellroll, rakt igenom. Ett ämne till en långvarig storstjärna i Hollywood.

Satiren är solklar, media- samhällskritiken likaså och i grunden handlar allt om ungdomens utsatthet i en cynisk och okänslig vuxenvärld.

Möjligen är detta 2000-talets ”1984”, men jag är inte riktigt säker även om storebror ser allt här också och har koll på allt, inklusive skog, mark och vattendrag. Slutligen ska tilläggas att scenerna i filmen inte alls är så ruskiga och blodiga att 11-årsgränsen ens behöver ifrågasättas, även om själva storyn är förskräcklig. Ungdomar nuförtiden är vana vid mycket värre.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons